Het zorgplan voor de Moskoupleats in Katlijk blijft de gemoederen in het dorp bezighouden. Er zijn meer dan honderd pagina’s aan officiële reacties (zienswijzen) ingediend tegen het plan.

In de te verbouwen Moskoupleats, een vervallen boerderij aan de Schoterlandseweg waar in 2017 een dodelijk familiedrama plaatsvond, komen 24 appartementen met dagbesteding. De cliënten hebben een psychische beperking. Zij hebben veel toezicht en begeleiding nodig.

Lees ook: Royale excuses halen angel uit discussie rond Moskoupleats in Katlijk

Een deel van het dorp is bezorgd over de omvang van het zorgplan. In de Heerenveense gemeenteraad is hier al veel over gesproken. Begin maart ging de angel uit de discussie, in ieder geval in de politiek, toen zorggroep Thorp en de bouwers excuses aanboden voor de onduidelijkheden over de zogeheten zorgzwaarte van de cliënten. Die zwaarte bleek mee te vallen: categorie 1 en 2 in plaats van 3 en 4. De raad was vervolgens voor het plan.

Of dit zo blijft, is de vraag. Veel inwoners zijn nog steeds niet content of gerustgesteld. Als reactie op het plan van de zorggroep kwamen bij de gemeente maar liefst zestien zienswijzen binnen. Opgeteld gaat het om 106 pagina’s aan bezwaren en opmerkingen. Bij de meeste plannen komen slechts enkele zienswijzen binnen, of zelfs geen enkele.

Veiligheid en rol van gemeente

De reacties gaan veelal over dezelfde onderwerpen: de doelgroep, de zorgzwaarte, de veiligheid voor de omgeving en de cliënten, de verkeerstoename en -veiligheid, de gevolgen voor de omliggende natuur en de houding van de initiatiefnemers. Die laatsten komen volgens sommige briefschrijvers ‘onbetrouwbaar en wispelturig’ over.

Ook zijn er zorgen over de rol van de gemeente na de verbouw van de boerderij. Heerenveen ‘zal dan geen actieve rol spelen’, waardoor omwonenden ‘het gevoel krijgen aan ons lot te worden overgelaten, omdat er weinig controlemechanismes zijn’.

Toch zet de gemeente door. Volgens burgemeester en wethouders geven de zestien zienswijzen geen aanleiding de vergunning te weigeren. Volgende week is er een commissievergadering van de gemeenteraad, onder meer over de Moskoupleats.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct