Molenplein en Romkessteeg in Heerenveen worden groener en veiliger

De Romkessteeg in het centrum van Heerenveen. Foto: Niels de Vries

Het Molenplein en de nabijgelegen Romkessteeg in Heerenveen worden komende zomer aangepakt. Dit gebied in het centrum krijgt meer groen en meer verlichting.

Het gaat om de noordoosthoek van het plein, bij de Jumbo en de Aldi. Hier komen in een verhoogd perk extra planten en boompjes te staan. Op de houten en stenen randen van het perk kunnen inwoners en bezoekers zitten. De bomen worden van onderaf verlicht. Deze hoek van het Molenplein moet meer een ontmoetingsplek worden, vindt de gemeente Heerenveen.

De naastgelegen Romkessteeg, die naar winkelstraat de Dracht voert, gaat eveneens op de schop. De steeg is te grauw en te saai en wordt straks opener en groener, met ‘klimzuilen’ voor planten die de hoogte in kunnen groeien.

Spotjes in de straat

In de bestrating komen lichtspotjes en aan de muren extra lampen. Halverwege de steeg wordt een bankje geplaatst. Voor zover mogelijk, en voor zover de eigenaren van de panden willen meewerken, worden overkappingen en luifels verwijderd en krijgen muren een schilderbeurt.

Voor het plan is ongeveer 200.000 euro beschikbaar. Pandeigenaren en exploitanten die meewerken aan de verfraaiing, krijgen een deel van hun kosten vergoed van de gemeente.

De aanpak van de Romkessteeg moet een voorbeeld worden voor het werk aan zo’n tien andere stegen in het centrum van Heerenveen. Volgende maand vergadert de gemeenteraad over het plan en het geldbedrag.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen