De gemeente Heerenveen dient per jaar bijna drie ton op te hoesten voor Thialf. Er moet nog heel wat water door de Rijn, maar de gemeenteraad neigt naar een ‘ja’.

Dat blijkt uit een belronde. Alle partijen in de raad wilden dinsdag al kort reageren op het nieuws over het exploitatietekort van het ijsstadion. Het gat bedraagt jaarlijks 1,4 miljoen euro. Hiervan moeten de provincie en de gemeente samen ruim 8 ton lappen: respectievelijk zo’n 540.000 euro en zo’n 270.000 euro.

Hoewel bij veel partijen ‘Het houdt een keer op’ de eerste reactie is, klinkt het bij verschillende grotere fracties vervolgens: ‘Maar we zijn wel aandeelhouder’ en ‘We mogen Thialf niet verloren laten gaan’. Coalitiepartijen PvdA en VVD en oppositiepartijen D66 en Gemeentebelangen laten zulke geluiden horen.

Het CDA, de derde coalitiepartij, is nog niet zover. De wil is er wel, maar het geld niet, zegt fractievoorzitter Jentsje Abma. ,,Wy sjogge noch wol apen en bearen op ‘e dyk.’’ Abma bedoelt dit in bredere zin: Heerenveen moet flink bezuinigen. Ook andere partijen wijzen hierop. In juni worden deze knopen doorgehakt.

'Thialf heeft de gemeente altijd al veel geld gekost'

Vrijwel alle fracties benadrukken de verantwoordelijkheid van het rijk. ‘Den Haag’ moet zeker bijdragen aan Thialf, vinden zij. De ijstempel heeft een landelijke en zelfs internationale uitstraling.

Oppositiepartijen ChristenUnie, Heerenveen Lokaal en de SP zijn het meest kritisch. Zij voelen niets voor weer een betaalronde. ,,Thialf heeft de gemeente altijd al veel geld gekost’’, zegt CU-fractievoorzitter Lia de Heij. ,,Sinds het er staat, is het eigenlijk al niet rendabel. Niemand wil Thialf laten omvallen, maar je staat voor het blok. Als raad kun je straks andere dingen niet doen.’’

Belangrijke vraag is of Heerenveen voor topsport of breedtesport gaat. GroenLinks kiest voor breedtesport. Heerenveen Lokaal en de SP vinden topsport geen gemeentelijke taak. VVD en D66 denken er anders over. ,,De topsport brengt ons ook veel’’, zegt VVD-fractievoorzitter Tjeerd Waterlander. Zijn D66-collega Ojanne de Vries: ,,De spin-off van topsport - economisch maar ook qua uitstraling, dus dat je zomaar Sven Kramer of Kjeld Nuis kunt tegenkomen bij de supermarkt - mogen we niet uitvlakken.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Thialf
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct