Het openluchtzwembad in Jubbega.

Kan het markante openluchtzwembad in Jubbega straks weer open?

Het openluchtzwembad in Jubbega. Foto archief

Kan het natuurzwembad in Jubbega binnenkort ook weer open? De gemeente Heerenveen onderzoekt dit momenteel samen met het RIVM. Het bestuur van het bad vindt het risico te groot.

Het bijzondere aan het zwembad aan de Leidijk is dat het gevuld wordt met welwater (bodemwater). Er zit geen chloor of zout in. Nederland telt slechts veertig van dit soort natuurzwembaden. Vanwege deze uitzonderlijke positie is er speciaal overleg met het RIVM.

Lees ook: Thuis omkleden en douchen bij bezoek aan zwembad

Sinds deze week mogen Nederlandse zwembaden weer open. Omdat nog niet duidelijk is welke rol zwembaden en badwater spelen in de verspreiding van het coronavirus, adviseert de zwembadbranche om (veel) meer chloor en zout aan het water toe te voegen, om eventuele virusdeeltjes inactiever te maken. Volgens het advies zou de hoeveelheid chloor bijna moeten verdubbelen. Dat is toegestaan.

Kan het bad open?

In een natuurzwembad kun je echter niet ‘spelen’ met de chloorgehaltes, zegt de Heerenveense sportwethouder Jelle Zoetendal. Het is dus nog maar de vraag of het zwembad in Jubbega open kan. De gemeente heeft nog wat tijd nodig om samen met het RIVM te onderzoeken wat de mogelijkheden zijn, aldus Zoetendal. Het gaat dan met name om de hygiëneregels.

Die tijd is er ook, geeft de wethouder aan. Het vullen van het Jubbegaster bad duurt ongeveer drie weken. Hiermee kan volgens hem gewoon een begin worden gemaakt. In de tussentijd vogelen de deskundigen uit wat er precies kan. Mocht het bad uiteindelijk toch niet open kunnen, dan wil Heerenveen financiële steun bieden, laat Zoetendal weten.

‘Wij doen eerst even niks’

Ondertussen klinken in Jubbega zelf minder hoopvolle geluiden. Ten eerste kost het opstarten en vullen van het bad zo’n 4000 euro, zegt voorzitter Rob Broers van de stichting achter het zwembad. ,,Dat bedrag hebben we nodig voor stroom en zo. Veel geld als je niet zeker weet of het bad open gaat. Wij doen dus eerst nog even niks, hebben we als bestuur bepaald.’’

Daarnaast zijn de algemene protocollen niet hanteerbaar voor het zwembad, geeft Broers aan. ,,Het is een speelbad. Alles zwemt en rent hier door elkaar. Ook op het zandstrand spelen de kinderen door elkaar heen. Die 1,5 meter afstand gaat niet lukken. Bovendien: wat doet het virus in een natuurbad zonder toevoegingsmiddelen zoals chloor?’’

,,Wij staan met de rug tegen de muur’’, gaat hij verder. ,,Het is gewoon niet haalbaar. Je moet wel je verstand gebruiken. Het risico is nu te groot.’’ Broers is benieuwd waar de gemeente en het RIVM mee zullen komen. ,,Wij wachten rustig af. Over een week of twee beslissen wij, samen met de gemeente.’’


Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct