Na een paar onrustige dagen eind vorige week is de rust dit weekend wedergekeerd in Akkrum. De politie vroeg jongeren om binnen te blijven.

In Akkrum zijn meerdere groepen vervelende en gewelddadige jongeren actief. De baldadigheid, ruzies en intimidaties mondden een week geleden uit in een heftige vechtpartij. Hierbij werden in het centrum van het dorp twee minderjarige jongens in elkaar geslagen door een paar jongens uit een bende van zo’n tien jongeren, veelal tussen de veertien en zeventien jaar.

Al snel werden twee verdachten opgepakt: een minderjarige jongen en een van achttien. De politie sprak van zware mishandeling. ,,Zij kregen schoppen en werden tegen het hoofd geslagen’’, zei politiewoordvoerder Robert-Jan Valkema. ,,Zonder enige reden.’’ Een van de slachtoffers moest per ambulance naar het ziekenhuis. Het gaat inmiddels beter met hem.

Grimmige sfeer

In de dagen na de zware mishandeling werd de sfeer in Akkrum grimmig. De discussie werd onder meer op sociale media voortgezet, vooral door ouders en andere volwassen inwoners. Oudere jongeren (achttienplus) en ouders gingen ’s avonds op de fiets of in de auto de straat op om de jongere jeugd in de gaten te houden. Hierbij vielen termen als ‘controleren’ maar ook ‘opjagen’ en ‘heksenjacht’. De ‘controleurs’ zien het meer als dorpswacht.

De politie besloot in te grijpen, zeker na de boerenactie die donderdag werd aangekondigd maar diezelfde avond toch werd afgeblazen. Boeren wilden met trekkers een rondje door het dorp rijden om ‘de burgers van Akkrum en omstreken een hart onder de riem te steken’. In een WhatsApp-groep viel te lezen dat zij een hekel hebben aan ‘ongedierte’, doelend op de jeugdbendes.

Lees ook | Boeren blazen protest tegen jeugdbendes in Akkrum op laatste moment af

Jongeren missen eigen plek

De politie vroeg alle partijen de rust te bewaren. De wijkagent heeft de jongere jeugd het advies gegeven om dit weekend ’s avonds niet de straat op te gaan om samen te ‘chillen’. Dat advies lijkt te zijn opgevolgd. De politie sprak ook ouders aan. Betrokkenen zeggen geen olie op het vuur te willen gooien. Zij willen niet met hun naam in de krant.

De gemeente Heerenveen liet vorige week al weten dat er een overleg aankomt tussen medewerkers van de gemeente, jongerenwerk, politie, scholen en Plaatselijk Belang. ,,Hopelijk kunnen we er uitkomen’’, zei gemeentewoordvoerder Suzan IJdema toen.

Veel jongeren missen een eigen plek, klinkt het in Akkrum. In het dorp is niets te doen. Jeugd gaat bijvoorbeeld op zoek naar plekken met wifi, zoals het VVV-gebouw. De coronatijd helpt ook niet mee. Zo liggen vanwege het virus gesprekken over het betrekken van het jeugdhonk stil.

Lees ook PREMIUM | Jeugdbendes teisteren Akkrum: vernielingen, intimidatie en zware mishandeling

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct