Het bestuur van jachthaven De Welle vreest de komst van metaalhandel De Horne in de omgeving. FOTO NIELS DE VRIES

Jachthaven Heerenveen vreest stof en roest van metaalhandel De Horne

Het bestuur van jachthaven De Welle vreest de komst van metaalhandel De Horne in de omgeving. FOTO NIELS DE VRIES

Het bestuur van jachthaven De Welle aan de noordkant van Heerenveen maakt zich grote zorgen over de komst van metaalhandel De Horne.

De Heerenveense metaalverwerker heeft al een paar jaar verhuisplannen. Het bedrijf wil (deels) verkassen van de Duitslanddreef op bedrijventerrein Haskerveen naar de Ynfeart op bedrijventerrein Kanaal. Dit lijkt er nu van te komen. Jachthaven De Welle is eveneens gevestigd op Kanaal, zo’n 50 meter verderop.

Het bestuur van De Welle maakt zich ernstige zorgen over de toekomstige activiteiten van De Horne. Het is bang voor de uitstoot van stof en roest. De vrijkomende stoffen vormen een gevaar voor de gezondheid van leden en vrijwilligers en voor de staat van de honderden boten. Het bestuur voelt zich verantwoordelijk voor de mensen en zou daarnaast aansprakelijk gesteld kunnen worden voor de mogelijke schade aan vaartuigen.

700 leden en 550 boten

De Welle (aan het Heerenveens Kanaal) vormt samen met de nabijgelegen haven De Bron (aan de Heeresloot, bij de Leeuwarder Straatweg) watersportvereniging HWN. Deze vereniging telt ruim 700 leden. Er zijn ongeveer 550 boten. In de twee jachthavens ligt voor vele miljoenen euro’s aan schepen, geeft het bestuur aan.

Lees ook: Meer mis bij metaalbedrijf Heerenveen: radioactief materiaal en brandveiligheid

Het bestuur vreest vervuiling van het water als er roestwater van De Horne in terecht zou komen. Ook door de lucht kunnen er stoffen in het water, in de haven en op boten belanden. Dat gebeurt vooral bij de overslag van metalen, aldus de watersportvereniging. Bij westenwinden, die veel voorkomen, kunnen metaaldeeltjes richting de haven waaien.

‘Aan de regels houden’

De vereniging wijst op artikelen in deze krant over wolken met stofdeeltjes die de afgelopen jaren vrijkwamen bij De Horne. ‘Wij willen niemand beschadigen, maar een bedrijf moet zich wel aan de regels houden. Dat is hier niet gebeurd’, aldus het bestuur, dat nog niet al te veel wil uitweiden. De vereniging is nu vooral benieuwd naar de uitleg van burgemeester en wethouders van Heerenveen.

De PvdA en Heerenveen Lokaal hebben inmiddels vragen gesteld over de kwestie. De twee partijen hopen dat b. en w. het jachthavenbestuur en booteigenaren gerust kunnen stellen. Zij willen weten wat de gemeente aan de zaak gaat doen en vragen zich tevens af of er - alsnog - een milieuonderzoek (mer) nodig is. Volgens het bestuur van de jachthaven is het niet mogelijk om hierover contact te krijgen met de metaalhandel.

De Horne heeft de provincie een paar jaar geleden al gevraagd of zo’n milieuonderzoek nodig is. Nee, was het antwoord destijds. De geluidsnormen zouden nergens worden overschreden, aldus de provincie, en het effect op natuur en milieu is nihil. Het dichtstbijzijnde natuurgebied is De Deelen, op 3,5 kilometer. En de eerste huizen staan op een afstand van zeker 400 meter.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct