Altijd was er het koffertje in zijn stand. Dat nam Jacob Adam (Jaap) Kuiper, mede-grondlegger van Kuiper Verzekeringen, altijd mee op de vele watersportbeurzen. Het zat vol met knopen in alle kleuren, veters, smalle en brede nietjes en elastiekjes. Verloor iemand een knoop van zijn blazer dan vroeg hij Kuiper: ,,Heb je toevallig ook een knoop? ,,Niet toevallig’’, glimlachte Kuiper dan en pakte er een uit zijn koffertje. ,,Mijn vader naaide die knoop er eigenhandig aan’’, weet zoon Jacco. ,,Hij wilde een ander altijd helpen. Voorbereid behulpzaam, zo was hij. Mede daardoor had hij een hoge gunfactor.”

Jaap Kuiper overleed 2 februari op 76-jarige leeftijd in Leeuwarden. De jaren daarvoor had de succesvolle zakenman steeds meer van zijn gezondheid moeten inleveren. Niet dat hij het daar over had. Als je vroeg hoe het ging, was zijn antwoord: ,,Niks aan de hand. Het gaat hartstikke best’’, vertelt Jacco. Jaap Kuiper was een positief mens, een selfmade man met een warme persoonlijkheid. Betrokken bij mensen, zeer hulpvaardig en bescheiden. Op de voorgrond treden wilde hij niet. Sportief was Kuiper ook. Hij genoot van waterskiën, zeilen en surfen.

Kuiper werd geboren in Tjalleberd en was de op een na oudste in het gezin van vier kinderen. Zijn vader Adam begon een jaar na de oorlog een accountantskantoor in Heerenveen-Noord. Kuiper sr. wilde zijn zoon Jaap graag in de zaak, maar die koos een andere weg. De horeca in, dat wilde hij. Kuiper doorliep de bakkersvakschool in Groningen en werkte in Amsterdam op patisserieafdelingen van grote hotels. Een kennis van zijn vader, een Rotterdamse verzekeringsdirecteur, wist de jonge Kuiper te interesseren voor het verzekeringsvak. Overdag werkte de jonge Fries in de havenstad op kantoor; in de avonduren dook hij in de studieboeken. In 1968 werd hij op 23-jarige leeftijd beëdigd als ,,makelaar in assurantiën’’. De jongste persoon ooit.

Intussen had hij zijn vrouw Gea uit Jubbega leren kennen. In 1969 vroeg zijn vader hem, na een brand in het Heerenveense kantoorpand, terug te komen naar Friesland. Kuiper jr. zette er de verzekeringstak op en bouwde het familiebedrijf (nu ruim 80 werknemers) verder uit. Hij bedacht nieuwe producten, zoals eind jaren zeventig een speciale polis voor watersporters. ,,Hij leefde in de hoogste versnelling”, vertelt Jacco Kuiper, die in 2011 in de directie kwam en het kantoor drie jaar daarna overnam. ,,Vroeger was hij amper een weekend thuis.’’

Kuiper had vele passies. Hij was gek van klassieke auto’s. Met zijn Morgan, een oldtimer, maakte hij vele ritjes en deed hij mee met rally’s. Hij was ook een fervent watersporter en hoofdsponsor van de Brandarisrace, die Kuiper Brandarisrace ging heten. Hij was lid van verdienste van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen (SKS). Tijdens deze zeilwedstrijden was hij altijd present, aldus pr-vrouw Hilda Boesjes. ,,Met zijn speedboot verrichtte hij allerlei hand- en spandiensten. Toen het ijskastje van het startschip van De Sevenwolden eens kapot was, regelde Kuiper snel een nieuwe. Op zijn kosten.’’ Kuiper was lid van het wedstrijdcomité van het Heerenveenster skûtsje de Gerben van Manen. Oud-voorzitter Jacobus de Vries werkte decennia met hem samen. ,,Een zeer beminnelijk mens met goede ideeën. Hij bedacht de naam van onze sponsorclub, de ,,Vrienden van de Gerben van Manen.’’ Kuiper zat ook jaren in het bestuur van de Koninklijke IJsvereniging Thialf, waarvan hij erelid was. Daar heeft hij veel voor gedaan, vertelt oud-voorzitter Wim Metselaar, zoals het sponsoren van Hij heeft veel voor de ijsvereniging gedaan, zoals het . Sponsorde de duizenden wedstrijdboekjes. bij grote schaatstoernooien’’, vertelt oud-voorzitter Wim Metselaar. ,,En toen we er pennen bij wilden, zorgde hij daarvoor.” En zijn werknemers herinneren hem als een baas die zeer royaal en loyaal was. zeggen zijn werknemers. Een jubilaris, een bluesliefhebber, die 40 jaar in dienst was, kreeg een reis naar Tennessee aangeboden. Inclusief zakgeld.KARIN DE MIK

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
In memoriam
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct