‘It Djippe Gat’ fungeerde zaterdagmiddag als ‘Thialf Open Air’. Flyers van alle geledingen troffen elkaar daar, op de plas in de Heerenveense wijk De Greiden, op het ijs.

,,Eindelijk’’, verzucht Lenneart Scheenstra, voorzitter ,,van alle teams van de Flyers, behalve het eerste’’. Tevreden ziet hij aan hoe clubleden ,,in alle soorten en maten’’ met elkaar ijshockeyen op de plas nabij voormalig zorgcentrum Heerenhage in Heerenveen.

De ploegen met achttienplussers staan al sinds oktober buitenspel. ,,Dit seizoen hebben we misschien vier, vijf keer getraind’’, zegt Remko de Jonge van de Slapsticks, een seniorenteam van de Flyers. En mocht de jeugd onder de achttien eerst nog wel oefenen, half december kwamen alle teams stil te liggen. Want toen moest thuishaven Thialf dicht vanwege coronamaatregelen. ,,En nu kunnen we dan los’’, zegt De Jonge.

‘Het zijn net koeien’

De jeugdteams van de Flyers kwamen de afgelopen week voor het eerst in actie op natuurijs. De kinderen reageerden dolenthousiast. ,,En deze mensen zijn net zo gek, ze stonden allemaal te popelen’’, stelt Scheenstra, een blik werpend op de ijsvloer. ,,Het zijn net koeien tijdens de eerste weidegang.’’

Eerst waren de ijshockeyers op It Nannewiid bij Oudehaske te vinden. Daarna weken ze uit naar recreatieplas De Heide in Heerenveen. En nu spelen ze dus op It Djippe Gat, gelegen in de Heerenveense wijk De Greiden .

Via groepsapps geven ze elkaar een geschikte locatie door. ,,Als het ergens druk wordt, dan gaan wij weg’’, licht Benny Timmermans van de Slapsticks toe. Zittend op de walbeschoeiing trekt hij zijn schaatsen aan. De natuurlijke boarding heeft zo z’n voordelen, haalt Timmermans aan. ,,Zo hoeven we niet achter de puck aan.’’

,,Hjir ha oare riders gjin lest fan ús’’, legt ex-Slapstick Klaas Meijer uit, die zo goed als klaar is om het ijs te betreden. Hij is 58 jaar en stopte een jaar geleden met ijshockeyen als ,,een van de oudste leden’. Tijdens de succesjaren van de Feenstra Flyers met Jack de Heer en Larry van Wieren raakte hij in de ban van ijshockey. Zijn zus Janneke was destijds hostess in Thialf. Zoon Nick is al volop in actie op It Djippe Gat, hij speelt in de jeugd.

Meijer voegt zich bij het groepje wachtenden dat zo zijn opmaking mag maken. Allemaal tegelijk de baan op gaat niet, dan is de vloer veel te vol. Er is al iemand op pad om extra’s goaltjes te halen, stelt iemand gerust. Dan kunnen ze zo een tweede ‘veld’ maken.

Mariska de Jong is de enige vrouw die zich tussen de heren waagt. Ze speelde vijfde divisie in Heerenveen en Leeuwarden. En nee, ze heeft geen last van krachtsverschil. ,,We houden gewoon rekening met elkaar.’’ Ze staat onder meer op de vloer met Flyers-captain Brent Janssen.

‘Leukste dat er is’

Janssen zegt blij te zijn dat hij na een paar maanden zijn opwachting weer op het ijs kan maken. En dan ook nog wel op natuurijs. ,,Dit is gewoon geweldig.’’ Zijn voormalig ploeggenoot Tony Demelinne, tegenwoordig uitkomend voor OrangeGas Capitals in Leeuwarden, is het met hem eens. ,,Op natuurijs spelen is het leukste dat er is.’’

De Jonge van de Slapsticks hoopt dat de ijshockeyers na de voorjaarsvakantie toch nog even los kunnen. En ze de staart van het seizoen kunnen meepakken. ,,Misschien mag Thialf dan zelfs iets langer open blijven.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Flyers
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct