Verwarring alom. Is er in natuurgebied De Deelen boven Terband nou wel of geen granuliet gestort om kaden te versterken? En is er gevaar?

Heerenveen liet dinsdag weten zich geen zorgen te maken over vervuiling in De Deelen als gevolg van het storten van granuliet. Dit is hier niet gebruikt, aldus de gemeente. Wetterskip Fryslân zei vorige week van wel. Vreemd.

Granuliet is een restproduct bij het maken van asfalt. Het is in Nederland onder meer gebruikt om kaden te verstevigen. Om het te laten binden wordt aan granuliet een chemische stof (acrylamide) toegevoegd, die op termijn kan afbreken en kankerverwekkend is. Het tv-programma Zembla maakte hierover al meerdere uitzendingen.

Lees ook | Heerenveen: geen zorgen over vervuiling door granuliet in De Deelen

In De Deelen, boven Terband, is echter geen granuliet gebruikt, stelt de gemeente. Zij heeft dit zelf vernomen van het waterschap. Recreanten in het gebied lopen geen gevaar. Er is geen vervuiling en er komt geen eigen onderzoek, laat Heerenveen verder weten.

Vragen van de PvdA

De PvdA in Heerenveen én in het waterschap heeft andere informatie en had hier vragen over gesteld. Volgens de partij is in 2016 in opdracht van het waterschap 120.000 ton granuliet gestort in De Deelen. Het bestuur van het waterschap bevestigt dit nota bene. PvdA-gemeenteraadslid Betty van der Ven is dan ook ,,hiel ferrast’’ over de antwoorden van de gemeente. ,,Wat in ûnsin’’, zegt zij.

Hoe zit het nou? Namens de gemeente geeft wethouder Jaap van Veen uitleg. In deze krant doet hij dat iets uitgebreider dan in de antwoorden op de vragen van de PvdA. En dat blijkt wél duidelijkheid te scheppen.

Hoe zit het nou? Wethouder Jaap van Veen geeft uitleg. In deze krant doet hij dat iets uitgebreider dan in de antwoorden op de vragen van de PvdA. En dat schept wél duidelijkheid. ,,Het ligt eraan wat je als De Deelen ziet’’, begint Van Veen. Het waterschap heeft laten weten in Friesland op drie plaatsen granuliet te hebben gebruikt: bij IJlst, Akkrum en Tijnje (Uilesprong). Over IJlst gaat Van Veen niet en bij Akkrum gaat het om de oostelijke kade van het kanaal naar Heerenveen. Tot zover geen verwarring.

Die ontstaat bij De Deelen en draait om de vraag waar dit natuurgebied precies begint en eindigt. ,,Het gaat hier om kaden van het waterschap tussen De Deelen en de Uilesprong: kaden van de Hooivaart. Dat is net buiten De Deelen. Officieel is het Tijnje. Het is landbouwgrond. Dus in de antwoorden wilden wij geen onrust scheppen voor recreanten op de paden in De Deelen. Dáár is niks aan de hand.’’

Iets te bondig

Wellicht waren de antwoorden iets te bondig, geeft de wethouder toe. ,,Maar ja, het moet kort en bondig.’’ Raadslid Van der Ven vindt de gang van zaken niet netjes. ,,Dit is miggesifterij. Moatst kompleet wêze.’’ De PvdA gaat maandagavond, tijdens de raadsvergadering, aanvullende vragen stellen. ,,Want dit is de kop yn it sân stekke.’’

Het waterschap vertelde Heerenveen ook dat er geen risico is. Van Veen: ,,Het granuliet in de kaden zit als het ware opgesloten in een halve meter klei en teelaarde. Dus het is niet zo spannend meer voor ons.’’

Wel wacht Heerenveen, net als het waterschap, het onderzoek naar granuliet af dat momenteel wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Infrastructuur. Zolang dit loopt, staan beide het gebruik ervan niet toe.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Natuur en milieu
Lokale politiek
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct