In Friesland gespotte RAF-terroristen bovenaan opsporingslijst Europol

Drie voormalige Duitse RAF-terroristen, die een paar jaar geleden op verschillende plekken in Friesland gezien werden, staan sinds maandag bovenaan de opsporingslijst van Europol. Ze zijn daarmee de meestgezochte criminelen in Europa.

Het trio, Burkhard Garweg (51), Ernst-Volker Wilhelm Staube (65) en Daniela Klette (61), is al dertig jaar op de vlucht voor de politie. De drie worden verdacht van talloze roofovervallen en moorden namens de Rote Armee Fraktion (RAF), een terreurgroep die Duitsland in zijn greep hield in de jaren ‘70. De RAF pleegde een groot aantal bomaanslagen, moorden en overvallen.

Het Landeskriminalamt (LKA) in Hannover heeft 80.000 euro uitgeloofd voor de tip die leidt naar de aanhouding of opsporing van de verdachten.

Meest gezochte criminelen of terroristen

,,Het is voor het eerst dat drie Duitse verdachten op de Europol opsporingslijst van meest gezochte criminelen en terroristen in Europa staan”, zegt woordvoerder Katrin Gladitz van het LKA. ,,Sinds 2016 bestaat deze lijst met daarop de meest gezochte criminelen of terroristen in Europa. Ieder land heeft de mogelijkheid om twee bekende verdachten op zo’n lijst te plaatsen. In dit geval is het Duitsland gelukt om drie verdachten, ex-terroristen op de lijst geplaatst te krijgen.”

Op de lijst, met foto’s en omschrijving van de delicten, staan 46 personen.

Sinds 2016 zijn er beelden van de drie RAF-leden opgedoken in supermarkten en het openbaar vervoer. Het spoor leidde in 2016 naar Noord-Nederland. In september 2016 dacht de politie twee van de drie verdachten in Medemblik te hebben aangehouden, maar dat bleken Duitse toeristen. In die periode kwamen er meer tips uit Friesland.

‘De gelijkenis was groot’

In Friesland kwamen tips over het drietal uit Heerenveen en omgeving, een uit Jirnsum, een uit Makkum en een uit Gorredijk. In Oranjewoud dacht een hotelgast het trio bij een hotel te zien. In Gorredijk werden ze gespot op een huurkruiser. In beide gevallen kon de politie uitsluiten dat het om Garweg, Staube en Klette ging.

Een persfotograaf dacht hen te zien op de parkeerplaats bij tankstation De Weeren langs de snelweg A32 tussen Wolvega en Heerenveen. ,,Ik ben er van overtuigd dat ze het waren. Ze waren ouder dan op de foto’s, maar de blik van één man herkende ik direct. De gelijkenis was groot.’’