De Munnikstraat in Heerenveen is met de sluiting van Club 88 en Club 89 ‘frunniksteeg’ af. FOTO NIELS DE VRIES

Het einde van een sekstijdperk in Heerenveen: 'We zijn tegen prostitutie'

De Munnikstraat in Heerenveen is met de sluiting van Club 88 en Club 89 ‘frunniksteeg’ af. FOTO NIELS DE VRIES

De Munnikstraat was decennialang de rosse buurt van Heerenveen. Met de sluiting van Club 88 en Club 89 is daaraan een einde gekomen.

De bedrijven draaiden al enige tijd zonder vergunning. ,,Daar hebben we ze op gewezen’’, licht burgemeester Tjeerd van der Zwan van Heerenveen toe. ,,Vervolgens heeft de eigenaar zelf besloten de panden te sluiten.’’ Hij deed dit afgelopen vrijdag.

Van der Zwan lichtte de raadscommissie hierover maandagavond in. De mededeling verheugde de fractie van de ChristenUnie. ,,Hier hebben we altijd op aangedrongen’’, zegt raadslid Lia de Heij. ,,We zijn tegen prostitutie en vooral tegen de werkomstandigheden.’’

De fractie nam het punt zelfs op in zijn verkiezingsprogramma. ,,Prostitutie is mensonwaardig en gaat in tegen Gods bedoeling met seksualiteit’’, viel daarin te lezen. ,,Criminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, eenzaamheid en andere sociale problemen zijn de schijnwerkelijkheid achter de schone schijn.’’

Het afgelopen voorjaar kaartte De Heij de situatie in de Heerenveense seksclubs nog aan. De ChristenUnie wilde dat de ,,uitgeleefde hokjes’’, waarin zo’n 20 tot 25 vrouwen werken, op korte termijn dichtgingen, aldus De Heij tijdens de gemeenteraadsvergadering in april.

'Een droevige toestand'

Volgens haar betrof het er ,,een droevige toestand’’. Vrouwen moesten er ,,onder erbarmelijke omstandigheden’’ tegen betaling seksuele handelingen verrichten. Betaalde seks is niet meer van deze tijd, vindt de ChristenUnie. De Heij: ,,Ik verbaas mij er nu weer hogelijk over dat het normaal is dat er dagelijks vrouwen worden verkracht. Tenminste, zo zie ik dat. In kamertjes van 2 bij 2.’’

Elke drie jaar hadden de seksinrichtingen een nieuwe vergunning nodig. Er was weer een aanvraag gedaan, maar die had Heerenveen nog in behandeling.

De gemeente checkt dan bijvoorbeeld de arbeidsomstandigheden, of de prostituees niet gedwongen te werk worden gesteld en het verleden van het bedrijf.

Slaapverbod

Dat is al eens gekapitteld, omdat de dames er in hun peeskamers moesten overnachten. Sinds 1 januari 2016 gold er daarom een slaapverbod in de seksclubs. Ook ging toen de leeftijd voor prostituees, exploitanten en beheerders omhoog van 18 naar 21 jaar.

Een vergunningstraject vergt veel tijd. En terwijl ambtenaren de boel opnieuw tegen het licht hielden, verliep ondertussen de oude vergunning. Daarmee werden de beide bordelen dus illegaal.

In de jaren tachtig vestigden de seksinrichtingen zich in de Munnikstraat. Dit steegje verbindt de winkelstraat de Dracht met de Gedempte Molenwijk. In de volksmond stond het buurtje bekend als de ‘frunniksteeg’. 

Het was het werkterrein van vrouwen uit onder meer de Dominicaanse Republiek en voormalige Oostbloklanden. Nederlandse dames werkten er vrijwel niet.

'Hoe komt it no?'

De ChristenUnie en ook de FNP hebben wel ,,noed’’ over de vrouwen. ,,Hoe komt it no mei de famkes?’’, vraagt Ate Eijer zich namens de Frysknasjonalen af.

Hulporganisatie Fier in Leeuwarden heeft opvang voor de prostituees aangeboden. ,,Wij zijn door de gemeente Heerenveen benaderd’’, zegt Willemijn van Dam, woordvoerder van Fier. 

,,Daar zijn we als expert op dit gebied heel blij mee. We hebben vorige week alles in gereedheid gebracht voor de opvang van de dames.’’ Hoeveel er van de mogelijkheid gebruik maken, wil ze niet zeggen.

Pandeigenaar Piet Siderius zegt te stoppen, omdat hij ,,der gjin nocht mear oan hat’’. Hij wil de gebouwen verkopen of verhuren. ,,Dat wit ik noch net.’’

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct