Heerenveense wethouder Hans Broekhuizen wordt burgemeester van Twenterand (na een potje dammen)

Wethouder Hans Broekhuizen (rechts), met zijn collega-wethouders in Heerenveen Jelle Zoetendal (links) en Jaap van Veen (midden). FOTO SIMON BLEEKER

Wethouder Hans Broekhuizen van Heerenveen gaat deze gemeente in september verlaten. Hij wordt burgemeester van de gemeente Twenterand.

Broekhuizen (CDA) is 6,5 jaar wethouder in Heerenveen. Daarvoor was hij 4 jaar raadslid in de gemeente.

De wethouder deelde zijn overstap donderdagavond tijdens een gemeenteraadsvergadering mee. Hij sprak van ,,een mededeling met een lach en een traan’’.

‘Prachtige stap’

Burgemeester Tjeerd van der Zwan wist het al even. Hij feliciteerde de 41-jarige Broekhuizen tijdens de online vergadering en noemde het ,,een prachtige stap’’.

Twenterand is een gemeente in Twente en Salland met zo’n 34.000 inwoners. De hoofdplaats is Vriezenveen.

Hans Broekhuizen is straks de ‘buurman’ van Maarten Offinga. Deze wethouder van Súdwest-Fryslân, eveneens een CDA’er, wordt binnenkort burgemeester van Hardenberg.

Potje dammen

Twenterand had een bijzondere selectieprocedure. Zo moesten kandidaten eerst een potje dammen tegen de sportwethouder, schrijft de krant Tubantia .

Later moest Broekhuizen onder meer een nieuwjaarsspeech schrijven en vertellen hoe hij zou reageren als er ineens een cameraploeg voor de deur zou staan. Hij slaagde ‘met vlag en wimpel’ voor de tests, aldus de krant.