FOTO

Heerenveen pakt eenzaamheid aan, inwoners centrum meest in isolement

FOTO ANP

Heerenveen heeft een plan gemaakt om de eenzaamheid in de gemeente aan te pakken. Het is opgesteld samen met inwoners en deskundigen.

Het actieplan ‘Samen één voor Heerenveen!’ geldt voor de komende acht jaar. De eerste jaren is er jaarlijks 50.000 euro beschikbaar. Heerenveen wil iets doen aan ‘de groei van de eenzaamheidsgevoelens’, staat in het plan. Hiervan is sprake in bijna heel Nederland, weet de gemeente, die eenzaamheid een groot maatschappelijk vraagstuk noemt.

Formeel is eenzaamheid ‘het subjectief ervaren of ontoelaatbaar gemis aan bepaalde sociale relaties’. Zo kan het aantal contacten en relaties met anderen te laag liggen of is juist de kwaliteit van de relaties onvoldoende, stellen de plannenmakers. Bij ouderen, die vaak nog best veel contacten hebben, speelt mee dat zij hun betekenisvolle rol in de samenleving aan het verliezen zijn of dit zo ervaren.

Zeer ernstig eenzaam

In de gemeente Heerenveen voelt 42 procent van de inwoners tussen de 19 en 65 jaar zich matig tot zeer ernstig eenzaam. Bij jongeren is dit 34 procent en bij 65-plussers 45 procent. Dit loopt aardig in de pas met het provinciale en landelijke beeld. Boven de 75 jaar stijgt het percentage verder.

Binnen de gemeente zijn de bewoners van het centrum van Heerenveen het eenzaamst, zo valt te lezen in het plan. Hier geeft 52 procent van de mensen vanaf 19 jaar aan zich (vrij) eenzaam te voelen. Zij worden gevolgd door de bewoners van de wijken rondom het centrum, zoals Midden (49 procent), de Akkers (48 procent) en de Greiden (46 procent). In de plaats Nes (34 procent) en de Heerenveense wijk de Heide (35 procent) zijn mensen het minst eenzaam.

Nu nog te versnipperd

Er bestaan al allerlei initiatieven en projecten in de strijd tegen eenzaamheid. Deze zijn soms echter te versnipperd of te incidenteel. De gemeente heeft besloten een speciale ‘aanjager’ aan te stellen, die onder meer de boel gaat stroomlijnen. Inwoners en belangenorganisaties worden gevraagd mee te helpen. Op scholen en bij vrijwilligersorganisaties worden straks trainingen en voorlichting gegeven.

Sowieso komt er extra aandacht voor ouderen en voor de genoemde wijken waar het isolement het grootst is. Doel is om de percentages hier de komende vier jaar met 5 procentpunten te laten dalen. Een ander doel is de ernstige eenzaamheid de komende acht jaar terug te brengen van 9 naar 4 procent.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct