Heerenveen houdt 1,9 miljoen euro over, jeugdzorg blijft heikel punt

Het gemeentehuis in Heerenveen. Foto archief LC

Heerenveen is ‘voorzichtig optimistisch’ over de eigen financiële situatie. De gemeente hield in 2019 1,9 miljoen euro over. De jeugdzorg en de Wmo blijven punten van zorg.

,,Het is een mooie plus. Ik denk dat Heerenveen het goed doet’’, zegt wethouder van financiën Hans Broekhuizen in een toelichting op de zogeheten Themarekening. Dit is een financiële terugblik op het jaar 2019. Over twee weken, als de perspectiefnota en de bijbehorende plannen worden gepresenteerd, blikt de gemeente vooruit.

Er waren vorig jaar, zoals altijd, meevallers en tegenvallers. Een eenmalige plus van 1 miljoen euro kwam bovendrijven vanwege de overgang van Caparis van acht naar vier gemeenten. Daarnaast was de uitkering uit het landelijke Gemeentefonds in 2019 1,1 miljoen euro hoger dan vooraf ingeschat.

Jeugdzorg en Wmo

Aan de minkant blijven de jeugdzorg en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) heikele punten. Bij de Wmo werd 1,4 miljoen euro meer uitgegeven dan vooraf begroot. Het tekort bij de jeugdzorg was vorig jaar 1,2 miljoen euro.

Ook in 2018 was de jeugdzorg een van de grootste problemen voor Heerenveen. Het tekort bedroeg destijds ongeveer 4 miljoen euro. Broekhuizen: ,,Daarvoor hebben we toen zo’n 3 miljoen euro opgenomen in onze reservepositie. Dit komt daar dus bovenop. Het blijft fors en het is bovendien meerjarig. Maar hier lopen alle gemeenten in Nederland tegenaan. Wij en de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) blijven er dan ook aandacht voor vragen in Den Haag.’’

‘Financieel gezond’

Toch is Heerenveen ,,financieel gezond’’, zegt de wethouder. De 1,9 miljoen euro die over is, gaat naar de algemene reserves. Die stijgen grofweg van 9 naar 11 miljoen euro. Met deze pot kan bijvoorbeeld de tweede turnhal bij Sportstad worden betaald en uit deze reserves komen ook eenmalige gelden voor ijsstadion Thialf.

Lees ook: Geldprobleem in Heerenveen door aanpak A32: miljoenen stromen weg

Eerder deze week werd bekend dat Heerenveen bij de aanpak van de A32 en omliggende wegen en opritten een tekort verwacht van 3,5 miljoen euro. Ook dreigen er in de toekomst miljoenen minder binnen te komen uit het Gemeentefonds.