Huisvesting van arbeidsmigranten, in dit geval in Luttelgeest. FOTO ARCHIEF/NIELS DE VRIES

Grote Polenhotels in Heerenveen niet nodig, ophef 'Jousterweg' had niet gehoeven

Huisvesting van arbeidsmigranten, in dit geval in Luttelgeest. FOTO ARCHIEF/NIELS DE VRIES

Grote wooncomplexen voor arbeidsmigranten - ook wel Polenhotels genoemd - zijn in Heerenveen eigenlijk niet nodig, staat in een nieuw rapport. De gemeente moet inzetten op kleinschalige huisvesting.

In de gemeente Heerenveen werken momenteel zo’n 230 buitenlandse arbeidskrachten. Hier komen de komende tien jaar structureel nog eens 100 tot maximaal 270 arbeidsmigranten bij, valt te lezen in een rapport dat adviesbureau Stec Groep heeft opgesteld in opdracht van de gemeente.

Lees ook: Arbeidsmigrant wil luxe, anders vertrekt hij

Het bureau deed de afgelopen maanden onderzoek naar de noodzaak van de inzet van buitenlandse krachten bij bedrijven in de gemeente. Dit is gebeurd na ophef, begin dit jaar, over de mogelijke huisvesting van Oost-Europese werknemers in een voormalig schoolgebouw aan de Jousterweg. Een enquête onder ongeveer honderd bedrijven vormt de basis van het onderzoek.

Veel rumoer

Een Alkmaarse projectontwikkelaar wilde het schoolpand aan de westkant van Heerenveen ombouwen tot een Polenhotel voor zo’n 120 mensen. De gemeente trapte na een dag of tien, en na veel rumoer, op de rem. Omwonenden vrezen overlast en voelden zich niet gehoord.

Uit het rapport van Stec Groep blijkt juist dat grote wooncomplexen voor arbeidsmigranten - uitgaand van een ‘laag groeiscenario’ - niet nodig zijn voor de eigen, Heerenveense ondernemers. Dit strookt niet helemaal met een eerder gemeentelijk stuk dat in januari naar buiten kwam. Hierin staat dat in Heerenveen op korte termijn meerdere grote complexen moeten komen voor arbeidsmigranten.

Lees ook: Rapport ‘Polenhotels’ Heerenveen alleen voor ondernemers

Nee dus, stellen de onderzoekers van Stec Groep. Vanwege de uitbreiding van werkgelegenheid is tot 2029 behoefte aan ‘slechts’ 100 extra woonruimten voor nieuwe buitenlandse krachten. Daarnaast kunnen er nog zo’n 75 kamers of andere wooneenheden komen voor het verhuizen van arbeidsmigranten naar Heerenveen die nu nog in andere (Friese) gemeenten wonen. Dat moet met buurgemeenten worden afgestemd, adviseert Stec Groep.

Voor de eigen ondernemers zijn grote wooncomplexen dus niet nodig. Voor bedrijven in omliggende gemeenten wel? ,,Ik voel er niet zo veel voor om een hotspot te worden voor de hele provincie. Dat heeft niet mijn voorkeur’’, zegt wethouder Hans Broekhuizen. ,,Maar daarvoor kunnen wij samen met de gemeenteraad eisen opstellen.’’

Hoogwaardig en kleinschalig

Bij het vrij lage en concrete groeiscenario, zoals de onderzoekers het noemen, moet de gemeente gaan voor ‘kwalitatief hoogwaardige en relatief kleinschalige huisvestingsplekken’. Kleinschalig wil zeggen: tot grofweg tien mensen. Kamerverhuur in reguliere woningen is hiervoor prima geschikt, staat in het rapport. Zo gaan de arbeidsmigranten zich ook meer binden aan de gemeente. Het grootste ‘migrantengebouw’ in Heerenveen telt nu maximaal 23 bewoners.

Lees ook: Wethouder: infoavond ‘Polencompex’ Heerenveen was één grote aanfluiting

In het rapport valt verder op dat de behoefte aan buitenlandse krachten nauwelijks seizoensgebonden is. Bedrijven in de gemeente zetten arbeidsmigranten niet zozeer in om pieken op te vangen - wat elders in Nederland wel gebeurt - maar vaak gedurende het hele jaar. Ondernemers hebben het liefst mensen die de taal beheersen en instructies begrijpen. De inzet van een deel van de buitenlanders is tijdelijk, gelet op demografie, economie en de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in en rond Heerenveen.

Speciale regels

Burgemeester en wethouders bekijken nog of er speciale regels moeten komen voor kamerverhuur aan grotere groepen arbeidsmigranten. Zij hebben hierbij ook oog voor de rol van de ondernemers. Mogelijk kan een deel van de buitenlandse arbeiders worden gevestigd op het eigen terrein van de bedrijven.

,,Wij gaan dat goed verkennen’’, zegt wethouder Broekhuizen. ,,Het is de vraag of je dat moet willen, tijdelijke woonunits op een industrieterrein.’’ In november wordt hierover meer duidelijk. De gemeenteraad behandelt het rapport vervolgens in december of januari.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct