De familie De Jong in De Knipe hangt een ‘betredingsverbod’ van haar eigen huis boven het hoofd. De al gestutte woning is te onveilig, vindt de gemeente.

De familie woont aan Het Meer, op de hoek met de Woudsterweg, de weg die naar Oranjewoud leidt. Zij is al drie jaar in de slag met de gemeente Heerenveen. Die vindt de woning van de familie De Jong instabiel en onveilig. Het gaat om het dak en de westelijke zijgevel. Het huis, dat ruim een jaar geleden al gestut is, voldoet nog steeds niet aan de minimale eisen van het bouwbesluit, aldus de gemeente.

Vanwege het dreigende betredingsverbod besloot de familie naar de voorzieningenrechter te stappen. Dinsdag was de zitting, in Groningen. Van de gemeente moet de familie de woning herstellen. De ingrepen kosten 5000 tot 10.000 euro, schat Heerenveen in. De kwestie geeft de familie echter veel stress. Zij denkt bovendien aan een veel hoger bedrag en wil meer tijd voor en overleg over het herstel.

De gemeente vindt dat link, bleek tijdens de zitting. Iedere dag uitstel is een risico. Bij droog of juist heel nat weer, kan bijvoorbeeld de druk op de gevel wijzigen. Een snelle aanpak is nodig.

Familie onder grote druk

Volgens Alie de Jong hebben zij en – met name – haar man en haar zoon het erg moeilijk met de situatie. Het gaat niet goed. Zij staan onder grote druk, vertelde ook hun jurist Henri ten Broeke. ,,Kijk ook naar de gezondheidssituatie. Gun de familie de tijd. Zij hebben veel stress. Er is sprake van bevriezing bij de familie door deze dreigende uithuiszetting.’’ ,,Waarom lossen wij dit niet samen op? Wees toegankelijker en menselijker naar ons’’, vulde Alie de Jong aan.

Bij de herinrichting van de doorgaande weg (Het Meer, Meyerweg) en andere wegen in De Knipe in de jaren 2018, 2019 en 2020 zijn volgens de familie scheuren ontstaan in de woning. De werkzaamheden veroorzaakten zware trillingen. Die relatie is echter niet aangetoond, ook niet door deskundigen in verschillende rapporten, aldus jurist Frea Kelderhuis van de gemeente. Ten Broeke geeft haar hierin gelijk. Volgens Kelderhuis is het ,,een trieste situatie’’ maar staat veiligheid nu voorop.

‘Bouwfouten, géén bouwschade’

Er is sprake van bouwfouten, waarschijnlijk begaan of veroorzaakt door de vorige eigenaar van de woning, zei Kelderhuis. De familie De Jong, die er al meer dan dertig jaar woont, moet deze fouten herstellen, vindt Heerenveen. ,,Het zijn bouwfouten, het is dus géén bouwschade. Er is geen relatie met die trillingen’’, stelde Kelderhuis. Ten Broeke: ,,De schade heeft zich toen wel voor het eerst geopenbaard, maar een verband is inderdaad niet aangetoond.’’

De voorzieningenrechter zocht ondertussen naar een oplossing. Is het huis acuut onveilig? Zou de gemeente de herstelkosten willen voorschieten, zodat de woning in ieder geval weer veilig is? Hoelang gaat de klus duren? Is uitstel mogelijk? Helderheid gaf de rechter nog niet. Binnen twee weken is de uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Rechtbank
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct