Vanwege de commotie over het beheer van de Le Roy-tuin kwamen woensdag Iris en Mark Vogt – kleindochter en -zoon van bedenker Louis Le Roy – naar Heerenveen om de verhoudingen te herstellen.

Iris en Mark Vogt lopen samen het slingerpad door de tuin af. ,,Dat ze deze omgehakt hebben, snap ik wel’’, zegt Iris Vogt tegen haar broer Mark, wijzend op een knoestige boom. Een eindje verder aan het pad staan ze opnieuw stil. ,,Je kunt zien dat die niet dood was, misschien had hij een paar plekken’’, houdt Vogt haar broer voor.

Wat voor elke individuele boom de reden was om hem om te hakken, kunnen de kleinkinderen van landschapsarchitect Louis Le Roy (1924-2012) natuurlijk niet beoordelen. Zo vaak zijn ze zelf ook niet bij de tuin in Heerenveen; zij woont in Zaandam en hij in Rotterdam. Maar dat gemeentemedewerkers grondig te werk zijn gegaan in de Le Roy-tuin is aan de verse houtsnippers en afgeknotte stronken af te zien. ,,Ik denk dat even te fors is ingegrepen’’, stelt Mark Vogt. ,,Ook op een kleiner niveau. Als je kijkt naar de struiken: die vormen geen bedreiging voor de veiligheid.’’ Dat de tuin vernield is, gaat hem te ver.

Lees ook | FNP-fractie Heerenveen wil snel antwoord van college over vernielde Le Roy-tuin

Gemeente biedt excuses aan

De bom barstte dinsdagavond: stichting Tijd meldde per direct te stoppen met het beheer van de tuin, overdonderd door het snoeiwerk dat de gemeente had uitgevoerd. ,,Bedankt gemeente Heerenveen voor het gestelde vertrouwen de afgelopen 53 jaar, en succes met het invullen van de openbare ruimte’’, schreef de stichting op Twitter boven een afbeelding met een soort rouwadvertentie.

Tineke Hempenius, voorzitter van het stichtingsbestuur, liet al snel weten dat men niet echt van plan is om het beheer van de tuin terug te geven. Het bericht was niet door het bestuur geplaatst maar door de beheerders van de tuin, bouwmeester Peter Wouda en het vrijwilligersteam. ,,Mar we rektifisearje it berjocht net. We sille mei de gemeente yn petear gean oer hoe’t it fierder moat’’, zei ze.

De gemeente Heerenveen erkende woensdag dat de communicatie over de onderhoudswerkzaamheden niet goed was gegaan en bood haar excuses aan. ,,Er is een half jaar geleden over gecommuniceerd, van: we moeten er binnenkort weer eens voor een slag doorheen voor dode bomen en overhangende takken. Wat we verzuimd hebben is om nog eens met de vrijwilligers door de tuin te gaan en te zeggen wat er weg moest. Ik denk dat dat de crux is’’, zei wethouder Hans Broekhuizen.

Smalle strook grond

De tuin in Heerenveen-Midden, op een kilometer lange en 20 meter brede strook grond, is vanaf 1965 aangelegd ,,vanuit een opdracht van de gemeente om kunst in te richten’’, zegt Mark Vogt. ,,Mijn opa zat in een commissie om dat vorm te geven. Uiteindelijk is het op een plek gekomen waar de kunst eigenlijk het landschap zelf is geworden.’’

Het project in Heerenveen was de aanzet tot de Ecokathedraal die Le Roy op een stuk eigen grond in Mildam aanlegde met ladingen klinkers, tegels, trottoirbanden en het restafval van stratenmakers.

Het werk aan de tuin gaat tot op de dag van vandaag door. De stichting Tijd werd in 2001 opgericht om het werk van Le Roy voort te zetten. ,,In het ecologisch bouwen is beheer niet het snoeien van planten. We vinden dat je natuur niet moet onderhouden maar begeleiden. Randvoorwaarde is dat je er niet aankomt maar alleen toevoegt. Tenzij de veiligheid in het geding is’’, zegt Mark.

Onderhoud gestaakt

Bij hem is de boosheid over wat er is gebeurd al verdwenen, zegt hij. ,,We moeten ervan leren. Elkaar regelmatiger in de ogen kijken.’’ De gemeente zegt dat de afstemming beter had gemoeten. ,,We gaan binnenkort om tafel om het te hebben over onderhoud en andere dingen’’, zegt wethouder Broekhuizen. We zijn even gestopt met de werkzaamheden; een gedeelte moet eigenlijk nog, maar we gaan eerst even in overleg en dan bekijken we hoe het op een nette manier verdergaat.’’

Op een locatie als hier, in het hart van de gemeente, moet er altijd veel rekening gehouden worden met de omgeving, weet ook Iris Vogt. ,,Wij zijn hier nu heen gekomen om aan te geven dat als je met elkaar in gesprek gaat, je wel moet weten hoe het eruitziet. Je moet gevoeld hebben wat er gebeurd is. En wij kijken: wat is de leergang en in hoeverre kunnen we die voortzetten. Louis was heel precies. Iemand anders is niet Louis. Ik denk wel dat dat hier precies het knelpunt is geweest.’’

Intussen wordt de filosofie van Le Roy op steeds meer plaatsen nagevolgd, ziet ze. ,,Daar zijn wij trots op. In het begin werd hij de gekke, wilde tuinman genoemd. Mensen waren nog niet klaar voor z’n ideeën. Ze dachten: ineens wordt het hier een wildernis. Later zagen ze: daar gebeurt echt wat.’’

Kenniscentrum over ideeën van Louis Le Roy

Na het overlijden van hun moeder vorig jaar zijn zij en haar broer toegetreden tot het stichtingsbestuur. Mark: ,,En we zijn de erfgenamen van het huis en de tuin van opa in Oranjewoud. Het zou heel mooi zijn om naast de Ecokathedraal in Mildam en de tuin ook de plek in Oranjewoud als een parel te omarmen.’’

Een doelstelling van de stichting is om een kenniscentrum op te richten over ecokathedraal bouwen. Daarvoor zou Oranjewoud zich goed lenen, volgens Mark. ,,Alle boeken en z’n hele nalatenschap en ideeën en werk zijn nog in Oranjewoud. We zijn bezig alle partijen daarvoor bij elkaar te brengen.’’ Onder andere Museum Heerenveen en Tresoar horen bij de gesprekspartners.

Iris: ,,Oranjewoud is waar het levenswerk, het proces, in zijn complexiteit zichtbaar wordt.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct