Gemeente Heerenveen moet rap 2,5 miljoen euro in Thialf investeren

. FOTO CATRINUS VAN DER VEEN.

De gemeente Heerenveen moet rap 2,5 miljoen euro investeren om de ijshockeyhal bij Thialf weer veilig en bij de tijd te maken, staat in een voorstel aan de gemeenteraad.

De hal, eigendom van de gemeente, kan het financieel niet rondbreien. Dat drukt extra zwaar op het grote exploitatieverlies van heel Thialf.

Thialf legt op de ijshockeyhal jaarlijks 200.000 euro toe. Directie en aandeelhouders stellen in hun onlangs gepresenteerde herstelplan dat de gemeente over de brug moet komen met een breedtesportsubsidie; de hal wordt grotendeels gebruikt voor niet-olympische topsport en voor breedtesport.

In opdracht van de gemeente hebben een aannemer, een installateur en deskundigen van Thialf al een quickscan uitgevoerd naar een beperkte en snelle renovatie. Belangrijkste ingreep wordt een nieuwe ijsvloer. Het buizenstelsel van de huidige kampt met lekkages. Ook moet er een betere boarding komen.

Burgemeester en wethouders studeren op een model waarbij zijzelf verantwoordelijk worden voor de exploitatie van de ijshockeyhal, en de provincie voor die van de grote 400 meterhal. Thialf wordt dan in twee stukken geknipt; de topsport (400 meterhal) is voor de provincie, de breedtesport (ijshockey, kunstschaatsen) is voor de gemeente.

De bijdrage moet ingaan per september 2022. Het opknippen van Thialf is om meerdere redenen handig, meldt het college van Heerenveen: ,,Het verlenen van exploitatiesteun is eenvoudiger bij een breedtesportaccommodatie.’’ Ook de horeca voor de ijshockeyhal kan worden gesplitst van de topsporthal. Op de langere termijn kan de exploitatie zelfs geheel in de organisatie van Sportstad Heerenveen worden geschoven. Brusselse regelgeving is nog een complicerende factor. De gemeente mag als geldschieter geen valse concurrentie plegen.