IJzerdraadjes steken uit wegdek van de Bij De Leiwei tussen Hoornsterzwaag en Jubbega.

Foutje: fietsers krijgen lekke banden door opstaande ijzerdraadjes in nieuwe weg

IJzerdraadjes steken uit wegdek van de Bij De Leiwei tussen Hoornsterzwaag en Jubbega. Foto: Rens Hooyenga

De aanpak van de Bij de Leijwei in Hoornsterzwaag pakt niet overal even lekker uit. De werkzaamheden begonnen vorig jaar en zijn inmiddels bijna klaar.

Op sommige plekken zitten in het beton nog kleine opstaande ijzerdraadjes. Met nare gevolgen. De afgelopen weken zijn veel fietsers op de ijzerdraadjes gestuit, weet de FNP in Heerenveen, die hier vragen over stelde. Geregeld vielen er lekke banden te betreuren. Bij bewoners is onvrede, aldus de partij. Vorig jaar gebeurde hetzelfde op het nieuwe fietspad tussen Heerenveen en Rottum.

Lees ook: Staalvezels zorgen voor lekke banden op nieuw fietspad bij Rottum

De onvrede in Hoornsterzwaag heeft niet alleen te maken met de ijzerdraadjes. Er speelt meer langs de Bij de Leijwei, stelt de FNP. Een deel van de bermen ligt een stuk lager dan de weg. Fietsers die moeten uitwijken voor bijvoorbeeld vrachtwagens of zwaar landbouwverkeer komen hierdoor in de problemen. Volgens bewoners zijn er al verschillende valpartijen geweest. Daarnaast is niet overal in de berm ruimte voor het plaatsen van afvalcontainers.

‘Het komt allemaal goed’

Volgens wethouder Hans Broekhuizen ,,komt het allemaal goed’’. Het gemeentebestuur spreekt in een brief van ‘enige onvrede onder enkele bewoners’. Er kwamen ook veel positieve reacties binnen over de aanpak van de weg, aldus Broekhuizen. De lange, gevaarlijke Bij de Leijwei was een racebaan. Er zijn verkeersremmers in gelegd. Bewoners hadden zelf een plan gemaakt, samen met ambtenaren.

De gemeente laat weten dat de ijzerdraadjes in het beton als wapening dienen. Deze versterking is nodig omdat het beton op bepaalde plekken maar in een beperkte dikte kon worden aangebracht, vanwege de bomen langs de naastgelegen vaart. De opstaande ijzerdraadjes zijn al zoveel mogelijk verwijderd of platgereden.

IJzer steekt nog uit

Fietsers zouden geen lekke banden meer moeten krijgen, aldus de gemeente. Volgens de FNP is dit onlangs nog wel gebeurd. Op sommige plekken steekt het ijzer nog altijd uit.

Wat betreft de lage bermen meldt Heerenveen dat dit even niet anders kon. Inmiddels zijn veel bermen opgevuld met grond, die vervolgens is ingezaaid. Als gevolg van de vele regen die in de winter viel, waren de bermen blubberig. ‘Dit heeft even zijn tijd nodig’, staat in de brief. Op termijn kunnen de afvalcontainers weer gewoon in de berm staan, verwacht de gemeente.

Die besluit met een positieve noot. Het is lente: de bermen en de geplante struikjes worden nu groen en de bloemen komen langzaamaan tevoorschijn. Het ‘eindplaatje’ wordt nu zichtbaar, staat er.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 4,99 per maand. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct