Fietsplan Heerenveen mag ambitieuzer: 'Dit is de menukaart van een slecht Chinees afhaalrestaurant'

Mountainbikers in actie. FOTO ANTON KAPPERS

Een Heerenveens plan om het gebruik van de fiets te promoten mag op onderdelen best wat luxer. Het plan kost de gemeente zo’n 2 miljoen euro.

Verschillende gemeenteraadsleden gaven gisteravond tijdens een online-vergadering aan dat de ambities in het fietsplan hun tegenvallen. De lat en de keuzemogelijkheden voor de raad mogen omhoog, vinden onder andere GroenLinks, ChristenUnie, FNP en SP. De FNP sprak wat betreft de keuzes zelfs van ‘de menukaart van een slecht Chinees afhaalrestaurant’.

Aan een luxer fietsplan hangt echter een prijskaartje, zei wethouder Jaap van Veen. Het plan wordt dan veel duurder dan 2 miljoen euro. In juni dient de gemeenteraad aan te geven hoeveel geld ervoor beschikbaar komt. In december moet het definitieve plan er liggen.

Geen ‘fietsgemeente van het Noorden’

Twee jaar geleden stelde Heerenveen zich als doel om ‘een fietsvriendelijke gemeente’ te worden. Later werd het streven zelfs ‘fietsgemeente van het Noorden’. Het nu gepresenteerde plan is een vervolg hierop. Volgens Van Veen zit de titel ‘fietsgemeente van het Noorden’ er eerst niet in. ,,Dat lukt nu niet. Het kost nogal wat’’, aldus de wethouder.

Om de fiets en fietsgebruik te promoten, kan Heerenveen uit drie opties kiezen, staat in een gemeentelijke notitie. Het gaat om de varianten goud, zilver en brons. Burgemeester en wethouders kiezen zelf voor zilver. Hierbij lopen de kosten uiteen van 750.000 tot 2.200.000 euro.

In de zilveren variant gaat Heerenveen de belangrijkste fietsroutes voorrang geven op gemotoriseerd verkeer. Daarnaast worden onder meer de fietsenstallingen bij de treinstations van Heerenveen en Akkrum uitgebreid. De SP zou, als een van de aanvullingen, graag zien dat fietsers op rotondes voorrang krijgen. Adviesbureau Royal Haskoning en het college zien dit niet zitten. Van Veen: ,,Er is niet gebleken dat dit effect heeft op de verkeersveiligheid.’’ Ook zou er relatief veel grond moeten worden aangekocht.

menu