Feyenoorders tussen thuispubliek: 'SC Heerenveen raakt op deze manier de eigen supporters kwijt'

. FOTO ANP SPORT

Tijdens de bekerwedstrijd tussen SC Heerenveen en Feyenoord zaten honderden supporters van de Rotterdammers tussen het thuispubliek in het Abe Lenstra-stadion. ,,Als Heerenveen niets met dit probleem doet, raakt de club supporters kwijt.”

Supporters van beide clubs gingen na afloop van het kwartfinaleduel, dat met 0-1 werd gewonnen door Feyenoord, met elkaar op de vuist op de hoofdtribune. Ook in andere vakken van het Abe Lenstra-stadion was het tijdens de wedstrijd onrustig. ,,We werden in ons vak omgeven door Feyenoord-supporters. Dat is een heel ander soort publiek dan bij Heerenveen. Wij hebben vooral een familiepubliek dat de kat uit de boom kijkt, terwijl die jongens van Feyenoord over het algemeen veel dominanter aanwezig zijn”, vertelt Bertus Veenstra. Zelf woont de Heerenveen-supporter in het Westen van het land. Veenstra heeft een seizoenkaart in vak 27, naast het uitvak.

Veenstra: ,,Buiten het stadion is de politie verantwoordelijk voor de veiligheid. Binnen het stadion moet de club dat regelen, maar daar was totaal geen controle. Naast het uitvak was een blauw zeil over enkele rijen stoeltjes gelegd. Vervolgens stond er een rij stewards opgesteld, maar in het vak daarnaast zaten alle Feyenoord- en Heerenveen-supporters door elkaar. Het leek alsof Heerenveen daar niet op was voorbereid.”

,,Er heerste continu een dreigende sfeer”, vervolgt Veenstra. ,,Dat gaf een onveilig gevoel. Uiteindelijk zeiden we tegen elkaar: laat Feyenoord deze wedstrijd maar winnen. Dan blijft het in ieder geval rustig. Dat is triest. Ik wil in het stadion een veilig gevoel hebben. Mijn club aanmoedigen en mijn emoties kunnen tonen. Maar tegen Feyenoord voelde ik me niet meer veilig. En dat was niet de eerste keer.”

Gebrek aan steun

Veenstra verwijt Heerenveen dan ook een gebrek aan ,,steun naar de eigen supporters”. En ook: ,,Heerenveen staat bekend als een club van opa’s, oma’s en kinderen. De club moet hun veiligheid garanderen als ze in het stadion zijn. Daar valt of staat alles mee. Wanneer je belt met Heerenveen en dit probleem aankaart, krijg je te horen: we proberen dit soort scenario’s in de ticketverkoop te voorkomen. Maar dat werkt dus niet.”

Volgens Veenstra moet Heerenveen nu dan ook een statement maken. ,,De club moet het nu echt over een andere boeg gaan gooien. Rigoureus afspraken maken met politie en gemeente. En dat geldt ook voor de tegenstander: uitsupporters die te nadrukkelijk aanwezig zijn in de thuisvakken, moeten meteen uit het stadion worden gezet.”

,,Wij komen nu nog naar het Abe Lenstra-stadion”, besluit Veenstra. ,,Ook al zit het voetbal de laatste jaren niet mee en is er in bestuurlijk opzicht nogal wat gebeurd – je wilt toch je eigen club blijven aanmoedigen. Maar als Heerenveen niets met dit probleem doet, raakt de club supporters kwijt.”

SC Heerenveen kwam later met een verklaring op de gebeurtenissen. De club treft maatregelen om gedoe in de toekomst te voorkomen.

Lees ook | SC Heerenveen treft maatregelen na onlusten in stadion