Extra vluchtroute Heerenveen toch 'gewoon' langs het spoor

FOTO ANP

Heerenveen blijft erbij: de nog aan te leggen calamiteitenroute voor bedrijventerrein Kanaal moet pal langs de spoorlijn lopen, onder de snelweg A7 door. Zo’n extra route, alleen voor hulpdiensten, kost de gemeente bijna een half miljoen euro.

De gemeenteraad vergaderde eind vorig jaar al over de extra vluchtroute. Met name PvdA en VVD, gesteund door het CDA, wilden meer onderzoek naar de prijzige route en de bestaande gevaren en risico’s op het industrieterrein. Hier zijn relatief veel ‘zware bedrijven’ gevestigd. Mensen werken er met gevaarlijke stoffen.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan vroeg na een discussie in de raad milieudienst FUMO om een second opinion . Hieruit blijkt dat de route die burgemeester en wethouders eerder zelf ook al voorstelden, de beste en veiligste is.

Hulpdiensten willen meerdere routes

Bedrijventerrein Kanaal ligt direct ten noorden van de snelweg A7. Het terrein heeft nu maar één ontsluitingsweg: de Wetterwille. Hulpdiensten willen het liefst twee of meer ontsluitingen, als het kan ver uit elkaar. De voorgestelde extra vluchtroute is 600 meter lang en gaat via de straat De Werf langs de spoorlijn (Heerenveen - Leeuwarden).

Er zijn nog twee opties. Die routes zijn goedkoper, maar hebben als nadeel dat de A7 en nabijgelegen afritten gebruikt moeten worden. Dat kan bij incidenten vertragend werken, omdat het verkeer op de snelweg dan eerst moet worden stopgezet. Dit wil Heerenveen liever niet.