Planten zuiveren lucht, geven rust, brengen de natuur in huis, maar zijn vooral hip. Net als tweedehands spullen en vintage krijgt afgedankt kamergroen in tijden van verduurzaming steeds vaker een tweede kans. Afstand en adoptie is mogelijk via heuse plantenasiels.

‘Oan eltse plant sit in ferhaal’

,,Sjoch, dizze is sa’n tritich jier’’, zegt Tessa Beenen, wijzend naar een enorme lidcactus. De eigenaresse had er geen plaats meer voor, maar wilde hem niet klakkeloos weggooien. Dus bracht ze de cactus naar het Plantenasiel Heerenveen.

Ze kreeg er een kleiner exemplaar voor terug. Want de opvang, die Tessa met zus Elles bestiert, is niet louter een dumpplek voor afgedankt materiaal, wil ze maar zeggen. Er bestaat ook een levendige ruilhandel tussen uit de kluiten gewassen groen en bescheidener groeisels.

Nu nog runnen de zussen Tessa Beenen (25) uit Lippenhuizen en Elles Beenen (22) uit Heerenveen het Plantenasiel Heerenveen vanuit een slaapkamer in het huis van hun moeder, bij wie Elles woont. Maar begin volgend jaar betrekt ze haar eigen stulpje, ook in Heerenveen, en dan zet ze daarin hun gezamenlijke hobby voort.

De liefde voor planten delen de zussen al heel lang. Maar het Plantenasiel Heerenveen bestaat sinds afgelopen zomer. Toen vonden ze het tijd voor een opvang. Want, zo luidt hun credo: ‘Gun je plant een nieuwe kans voordat hij in de groene container belandt’. Hergebruik is immers veel beter voor het milieu dan altijd alles maar nieuw kopen. Maar dat geldt eveneens voor spullen. Het is dan ook eigenlijk overbodig om te vermelden dat hun potten afkomstig zijn uit kringloopwinkels.

Terug naar het asiel. Wat er zo leuk aan is? ,,Oan eltse plant sit in ferhaal’’, zegt Elles. Zo was er een mevrouw, die haar 45-jaar oude Crassula niet langer kon huisvesten. ,,Se fûn it hiel dreech om dêr ôfstân fan te dwaan. Se hat ’m oan ús tabetroud, om’t se wit dat er dan by ien terjochte komt dy’t ’m moai fynt.’’

En dan was er nog de oudere dame, die naar een zorgcentrum verhuisde en alle planten aan het asiel doneerde. ,,Se fûn it skande at se yn’e kontener belâne soenen.’’ Sneue gevallen neemt Tessa mee naar huis. 99 van de 100 keer lukt het haar ze op te kalefateren. Van dat van ,,niets iets’’ maken, kan ze intens genieten. Dat geldt ook overigens voor stekken. ,,Der falt in bledsje fan in plant, stoppest it yn’e grûn en der komt in plant út.’’

En dan, bij het terugzetten van de lidcactus, ligt er ineens een klein onderdeeltje van het enorme gewas op de grond. Nuchter: ,,Dit is wer in stekje.’’

Het Plantenasiel

Planten zuiveren lucht, geven rust, brengen de natuur in huis, maar zijn vooral hip. Net als tweedehands spullen en vintage krijgt afgedankt kamergroen in tijden van verduurzaming steeds vaker een tweede kans. Afstand en adoptie is mogelijk via heuse plantenasiels.

Thuis heeft ze ,,een oerwoud.’’ Is Janny Koning (51) veel met groen bezig. Verpotten, stekken, er valt altijd wel wat te doen. En 2,5 jaar geleden werd haar hobby haar werk. Want zolang is het alweer geleden dat Janny een ruimte kreeg in kringloopwinkel Omrin Estafette om een plantenasiel in te richten.

Als het Leeuwarder recyclebedrijf voorheen een inboedel binnenkreeg, kwam bijna alles in de winkel terecht. Behalve de planten, daar deed Estafette niets mee. Omdat het toch best zonde was dat groen in de container belandde, besloot het bedrijf in tweedehandsspullen destijds ook planten te gaan hergebruiken.

Janny, die op de ‘pimp-afdeling’ spullen weer mooi stond te maken, zou daarvoor dé geschikte persoon zijn. Maar toen haar dat plan werd voorgelegd, twijfelde ze aanvankelijk.

Een eigen ruimte in de winkel? Op een plek waar iedereen haar bezig ziet? ,,Ik zei: ‘Dat weet ik niet, hoor. Dan zitten mensen me op de vingers te kijken’.’’ Toch besloot ze de sprong te wagen. Ze moest het maar eens proberen.

loading  

'Gun je plant een nieuwe kans voordat hij in de groene container belandt'

Het werd een groot succes. Want inmiddels valt het plantenasiel niet meer weg te denken uit Estafette. Mensen blijken maar wat graag een goed verzorgde plant te willen voor een paar centen. Want waarom zouden ze een nieuwe halen terwijl er al genoeg zijn?

Soms is het aanbod groot, dan weer wat minder. Maar de afname gaat hard. ,,De planten die hier nu staan, zijn binnen een paar dagen allemaal weg’’, zegt Janny.

De aankoop is inclusief pot, natuurlijk ook afkomstig uit het recyclebedrijf. De trendy hangers haakte Janny van stroken jute die bij Estafette waren binnengebracht. Erin staan glazen potjes met stekjes van – uiteraard – gedoneerde planten. Het ‘hengsel’ komt van een kralengordijn dat ze ,,achter’’ vond.

Daar heeft ze overigens nog een werkplaats, waar doodgewaand groen de kans krijgt op een revival.

Janny kan lyrisch worden als ze een groen blaadje ontdekt in een ogenschijnlijk levenloze luchtzuiveraar. Zo gauw die weer als een levensvatbare plant oogt en herplaatsbaar is, komt hij in het plantenasiel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Natuur en milieu
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct