Dieven attendeerden bejaarde man uit Heerenveen op 'probleem met voorbanden' en wisten zo zijn portemonnee te stelen

De twee verdachten bij een pinautomaat. FOTO POLITIE.NL

Twee dieven zagen vorig jaar december de kans om een 88-jarige inwoner van Heerenveen op een gehaaide manier zijn portemonnee te ontfutselen. Vervolgens pinden ze grote geldbedragen met zijn pinpas.

Tijdens het uitrijden van een parkeervak op het parkeerterrein van het Molenplein in zijn woonplaats werd de 88-jarige er door een Engelssprekende man op geattendeerd dat er iets aan de hand was met de voorbanden van zijn auto. De bejaarde man stapte uit en keek samen met de man wat er aan de hand was. Het bleek ‘vals alarm’ te zijn en dus vervolgde de man zijn weg.

Thuis kwam de man erachter dat hij zijn portemonnee met hierin zijn bankpas kwijt was. Hij nam contact op met zijn bank om de pas te blokkeren, maar op dat moment waren er al grote geldbedragen van de rekening afgeschreven.

Tijdens afrekenen pincode afgekeken

Wat bleek? De twee mannen volgden de man al toen hij in een winkel zijn boodschappen deed, bij het afrekenen stond een van de mannen dicht bij hem en wist zo de pincode af te kijken. Bij het verlaten van de winkel liepen de mannen achter hem aan. Waarschijnlijk hebben ze zijn portemonnee weten te bemachtigen toen hij bukte om de voorbanden van de auto te controleren.

Later zijn de twee mannen op camera’s van meerdere winkels en geldautomaten te zien wanneer zij de bankpas van het slachtoffer gebruiken bij het kopen van spullen en het opnemen van geld.

De beelden van de verdachten zijn dinsdagavond vertoond in het NPO-programma Opsporing Verzocht. Naar aanleiding van de uitzending zijn in ieder geval vier tips binnengekomen bij de politie. Bekijk hieronder het fragment uit de uitzending.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen