Coronatijd: Wat te doen met de nauwe stegen en smalle bruggetjes in Heerenveen?

Het centrum van Heerenveen telt veel nauwe stegen. Foto archief/niels de vries

Vanwege het coronavirus onderzoekt Heerenveen waar in het centrum eenrichtingsverkeer nodig is, ook voor voetgangers. De gemeente gaat gastheren en -vrouwen inzetten om toe te zien op de 1,5 meter afstand.

De Dracht, een van de belangrijkste winkelstraten, is breed genoeg. Hier hoeft geen eenrichtingsverkeer ingevoerd te worden, laat burgemeester Tjeerd van der Zwan weten.

Mogelijk gebeurt dat wel bij de vele nauwe stegen en smalle bruggetjes die het centrum van Heerenveen rijk is. Elkaar netjes volgens de regels passeren is hier behoorlijk lastig. De gemeente hakt hierover spoedig knopen door.

Grote zorgen over de horeca

Van der Zwan zegt zich ,,grote zorgen’’ te maken over de horeca in zijn gemeente. In veel zaken heeft hij de afgelopen tijd een kijkje genomen en geconstateerd dat 1,5 meter afstand houden ,,ontzettend moeilijk’’ is. ,,Ik heb echt met deze ondernemers te doen. Het is een enorme klap hoor.’’

De burgemeester kan zich voorstellen dat een aanzienlijk deel van de horecazaken binnenkort besluit dicht te blijven. Dat geeft in veel gevallen minder schade dan open te gaan voor maximaal dertig mensen. Restaurant De Lachende Koe in het centrum van Heerenveen heeft al besloten om te sluiten.

De gemeente bekijkt ook welke terrassen verruimd kunnen worden. Wel moet er genoeg ruimte blijven voor de hulpdiensten. Mogelijk wordt de Oude Koemarkt ‘fietsluw’ of ‘fietsvrij’ gemaakt zodat er meer ruimte is voor terrassen. Dit zal gebeuren in overleg met de ondernemers, benadrukt Van der Zwan.