Colleges krijgen details over Caparis-ruzie, zeggen tegen raadsleden van niet

Het gemeentehuis in Heerenveen. Foto: LC

De gemeenteraden van Leeuwarden en Heerenveen zijn mogelijk verkeerd door hun burgemeesters en wethouders geïnformeerd over de ruzie binnen Caparis.

Het draait om een verzoek van de Ondernemingsraad van Caparis om de integriteit van directeur Alex Bonnema te laten onderzoeken. De OR en Bonnema zijn in een stevig conflict verwikkeld. Leeuwarden, Heerenveen, Smallingerland en Opsterland zijn mede-eigenaar van het sociaal werkbedrijf. De burgemeesters en wethouders treden op als aandeelhouders.

Burgemeester Tjeerd van der Zwan zei op 24 februari tegen de Heerenveense gemeenteraad dat de OR hem, als aandeelhouder, nog geen schriftelijke onderbouwing had gegeven voor zo’n integriteitsonderzoek. Op 25 februari stuurde het Leeuwarder college dezelfde boodschap naar de eigen raad: ,,De aantijgingen die zijn geuit door de OR zijn, ondanks herhaalde verzoeken, niet onderbouwd of gestaafd.”

Onderbouwing was er al

Nu blijkt dat de colleges van Heerenveen en Leeuwarden op dat moment al twee weken een uitgebreide brief van de OR in handen hadden met de gevraagde onderbouwing. Bij die brief van 11 februari zitten emails en verklaringen van medewerkers.

De Leeuwarder wethouder Sjoerd Feitsma, die reageert namens alle gemeenten, wil niet toelichten waarom aan de gemeenteraden dan toch iets anders is verteld. De brief van 11 februari is volgens hem onderdeel van de processtukken die de OR gebruikt in een van de twee komende rechtszaken.

Lees ook: Rechters buigen zich over conflict Caparis

Omdat de aandeelhouders zich niet in de kwesties willen mengen, doet Feitsma geen uitspraken over de brief. De wethouder ziet de documenten van de OR als deel van de procedure bij de rechter, en niet als de onderbouwing waar om gevraagd was.

‘Raar gevoel’

De advocaat van de OR, Charissa Smith, vindt dat de gemeenteraad in Heerenveen verkeerd is geïnformeerd. SP-fractievoorzitter Jan van der Veen blijft met ,,een raar gevoel” achter. Zijn partij kwam op 24 februari met de vragen over Caparis waarop Van der Zwan antwoordde.

Het het eerstvolgende overleg wil Van der Veen klare taal van de burgemeester. ,,Hij moet zwart op wit aangeven wat hij op dat moment precies wist, en of wij wel de juiste informatie hebben gekregen.”