Burgemeester Heerenveen: 'Onverteerbaar dat Cambuur niet promoveert'

Een duel tijdens Heerenveen - Cambuur in 2015. Foto: FPh/Mustafa Gumussu

,,Als sportliefhebber is het onverteerbaar dat Cambuur niet promoveert.’’ Was getekend: burgemeester Tjeerd van der Zwan van rivaal Heerenveen.

Met zijn opvallende uitspraak reageert Van der Zwan op het besluit van voetbalbond KNVB om SC Cambuur en De Graafschap niet te laten promoveren naar de eredivisie. De Heerenveense burgemeester zegt daarnaast niet geraadpleegd te zijn door de KNVB, die meerdere malen stelde dat burgemeesters van speelsteden een eredivisie met twintig in plaats van de huidige achttien clubs niet zien zitten.

,,Cambuur was gewoon kampioen geworden’’, aldus Van der Zwan. ,,Ze staan zo ver voor. Het is ook mooi om weer een wedstrijd Heerenveen - Cambuur te hebben. Bovendien ken ik Henk (Henk de Jong, trainer van Cambuur, red.) nog van Harkemase Boys (Van der Zwan was van 2007 tot 2011 burgemeester van Achtkarspelen, red.) en gun ik hem de promotie.’’

Donderdag meer duidelijk

Tegen het besluit van de KNVB loopt nog een rechtszaak. Hierover wordt donderdag meer duidelijk. Als het aan de voetbalbond ligt, blijven de nummers 1 en 2 van de Keuken Kampioen Divisie - Cambuur en De Graafschap - in deze divisie spelen. ADO Den Haag en RKC Waalwijk degraderen niet en blijven in de eredivisie.

Om in deze hoogste afdeling met twee extra clubs te gaan spelen, ziet de KNVB niet zitten. Burgemeesters zouden daar tegen zijn. Er is dan bijvoorbeeld nog meer politie nodig, omdat er meer wedstrijden zijn. ,,Ik heb helemaal niets van de KNVB gehoord’’, zegt Van der Zwan hierover.

Politie-inzet is fragiel punt

Wat betreft de politie-inzet kan hij een eind meegaan met de voetbalbond. ,,Dat is een fragiel punt. Nog meer inzet is moeilijk verkoopbaar.’’ Maar de burgemeester geeft ook ruimte: ,,Ik ga over de openbare orde en veiligheid. Daar zouden we even goed naar moeten kijken, hoe we dat moeten regelen.’’

In een reactie laat de KNVB weten te hebben overlegd met twee organisaties. ,,Wij zitten in een overleg met de burgemeesters van de speelsteden. Die worden vertegenwoordigd door burgemeester Paul Depla van Breda’’, zegt KNVB-woordvoerder Jaap Paulsen.

,,En daarnaast is dit onderwerp besproken in de regiegroep Voetbal en Veiligheid, met daarin burgemeesters, de politie, het OM, het ministerie van Justitie en Veiligheid en de KNVB. Deze regiegroep was ook niet positief over een competitie met twintig clubs.’’