Bouw omstreden zonnepark Heerenveen begint vrijdag

Zonnepanelen. Foto: Pixabay

De bouw van het zonnepark van Shell aan de zuidkant van Heerenveen begint vrijdagmiddag. De start vindt vanwege het coronavirus online plaats.

Het zonnepark wordt aangelegd ten zuiden van Nieuweschoot, nabij de Mangaanweg. Dit is iets ten noorden van de Tsjonger. Het park wordt 20 hectare groot, telt 40.000 zonnepanelen en heeft een capaciteit van 14 megawatt. Dat is volgens Shell goed voor zo’n 5 procent van het huidige elektriciteitsverbruik in de gemeente Heerenveen.

Toen de plannen eind 2018 bekend werden, was er veel kritiek. Die kwam van de provincie, adviescommissie Hûs en Hiem en politieke partijen. Zo vond Hûs en Hiem de constructies met panelen te hoog, zeker in de open omgeving van de Tsjonger. Volgens de gemeente blijven de stellages echter onder de 2 meter en zijn ze in orde.

Politieke partijen lieten vorig jaar ook van zich horen. De SP is niet blij met Shell en noemde de initiatiefnemer ‘de grootste vervuiler van Nederland’. Het CDA betreurt het opofferen van landbouwgrond en weidevogelgebied. Als tegenprestatie wil Shell helpen met het verduurzamen van Nieuweschoot. Ook komt er een bloemenweide bij het park, goed voor de biodiversiteit.

De officiële start van de bouw is vrijdagmiddag vanaf half vier online te volgen. Er is een live-verbinding met een soort virtuele bouwplaats. Aan de plannenmakers kunnen vragen worden gesteld.