Protestactie boeren: snelwegen rond Heerenveen zondagavond uren dicht en distributiecentrum doelwit

FOTO PRONEWS PRODUCTIONS

Opnieuw zijn zondagavond Friese boeren met trekkers op pad gegaan om actie te voeren. Ze blokkeerden enkele uren de snelwegen rond Heerenveen. Het verkeer werd in beide richtingen stilgelegd.

Tussen 20.00 en 21.00 uur verzamelden ze zich bij Thialf in Heerenveen. Vervolgens vertrokken ze naar de snelweg. Vanaf het klaverblad blokkeerden ze de A32 en A7. Ook de toegangswegen waren gestremd.

loading

Rond 23.00 uur vertrokken de boeren naar het distributiecentrum van Lidl in Heerenveen, dat net als zaterdag doelwit was van de protesten. Daar werden broodjes gehaktbal en frisdrank uitgedeeld aan boeren en andere omstanders. Een medewerker van het distributiecentrum laat weten dat er maandagochtend geen boeren meer aanwezig waren bij het terrein.

Lees ook | Boeren spelen zaterdagnacht kat-en-muisspel met politie

Ook in Drenthe en Groningen protesteerden boeren vanavond net als eerder in het weekend. In Drenthe blokkeerden boeren zondagavond de hoofdingang van het distributiecentrum van supermarktketen COOP in Gieten. En in Groningen werden bruggen opgehaald en bewaakt door de politie om te voorkomen dat de boeren, voor de derde avond op rij, met hun trekkers de binnenstad zouden binnenrijden.

De actievoerende boeren zijn het niet eens met het veevoerbeleid van minister Schouten. De plannen van de minister om het toevoegen van eiwit aan het voer te verbieden, gaan volgens hen ten koste van de gezondheid van de dieren. Ook eisen ze dat supermarktketens een eerlijke prijs betalen voor hun producten.

Behalve tientallen trekkers reden er ook trucks en personenwagens in de proteststoeten mee.

loading loading

Sommige actievoerders waren verkleed als zwarte piet. Het is niet duidelijk waarom. Ze deelden snoep uit aan automobilisten die door de trekkerblokkade in de file stonden.

loading loading

Tussen boeren en automobilisten op de geblokkeerde A32 werd volop gediscussieerd.

Lees ook [PREMIUM] Vier vragen over de protesterende boer: waarom juist voer de boeren zo boos krijgt

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen