Boa's in Heerenveen krijgen mogelijk handboeien: 'Handig bij afvoeren'

Foto ANP

Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) in de gemeente Heerenveen krijgen mogelijk handboeien. Die kunnen soms handig zijn, zegt burgemeester Tjeerd van der Zwan.

Van der Zwan reageerde maandagavond tijdens de gemeenteraadsvergadering op een vraag van de VVD over recente incidenten en initiatieven rond boa’s elders in Nederland.

Het ging onder meer over de proef in Smallingerland om opsporingsambtenaren uit te rusten met bodycams om hun veiligheid te vergroten en over de mishandeling van boa’s bij het strand van IJmuiden op Hemelvaartsdag.

Lees ook: Proef: bodycam voor BOA’s Smallingerland

,,Schandalig’’, zo noemde de burgemeester de mishandeling. Heerenveen is echter terughoudend als het gaat om ‘geweldsmiddelen’ voor boa’s. De gemeente wil het ‘geweldsmonopolie’ graag bij de politie houden.

Handboeien handig bij afvoeren van mensen

Wel zijn handboeien een optie, aldus Van der Zwan. Dit idee onderzoekt het gemeentebestuur momenteel. Boeien kunnen (tijdelijk) handig zijn bij bijvoorbeeld het afvoeren van mensen, zei de burgemeester.

Overigens waren er de afgelopen jaren in de gemeente Heerenveen maar vier of vijf incidenten met boa’s, voor zover Van der Zwan weet. Nog altijd te veel, vindt hij. Het ging dan om uitschelden en duw- en trekwerk.