Heerenveen wordt geteisterd door een of meerdere autokrassers. De teller staat op tachtig vernielingen. Schadeherstelbedrijven hebben het er druk mee, evenals de gemeente, die beveiligers inhuurt.

De autokrasser is al maanden actief. Eerst vooral in Heerenveen-Noord en later ook in andere wijken, zoals Midden en De Greiden. De vernielingen, tachtig inmiddels, vinden met name in de weekenden plaats en meestal in de donkere uurtjes. De politie is al een tijdje extra alert.

De totale schade loopt in de tienduizenden euro’s, vertellen Heerenveense herstelbedrijven. ,,Er komt hier van alles binnen’’, zegt een medewerker van ABS De Boer. ,,De ene keer zit alleen de motorkap onder de krassen, de andere keer ook het dak. En de volgende keer zitten de krassen rondom, aan alle kanten. Alsof ze een rondje om de auto hebben gelopen.’’ Het schadebedrag wisselt. ,,Soms valt het mee, maar vaak ben je zo 1200 of 1300 euro kwijt, ex btw.’’ De meeste wagens moeten worden geschuurd en gespoten.

De collega’s van Autoschade De Jong merken het ook. Het bedrijf heeft na de zomer zo’n zes gevallen gehad. Bij Vonk Autoschade is het momenteel vrij rustig, maar in de zomer kwamen er wel bekraste auto’s binnen. En ook Schadenet Van den Brug heeft meer werk. ,,Wij zijn nu net bezig met een van die bekraste auto’s’’, zegt Patrick Steenbergen, chef van de werkplaats.

Onrust en woede

Burgemeester Tjeerd van der Zwan sprak woensdagmiddag met de politie en het Openbaar Ministerie over de zaak. Hij is boos. ,,In de wijken is onrust en woede. De laatste twee maanden loopt het de spuigaten uit. Dit is echt ontzettend vervelend. Het is zinloos en de kosten zijn fors. Dit moet stoppen!’’

Een patroon is er niet, aldus Van der Zwan. Geen vaste dag of vast tijdstip, niet een bepaald merk auto, geen specifieke straat. En op de wagens zijn geen teksten of symbolen ontdekt. ,,Dat maakt het onderzoek ontzettend moeilijk. Dat onderzoek vordert overigens wel. Daar kan ik verder weinig over zeggen, maar de kringen rond de dader of daders worden steeds kleiner.’’

Extra inzet

Ook de politie laat dat doorschemeren. ,,Het is echter nog niet voldoende om iemand aan te houden’’, zegt woordvoerder Ernest Zinsmeyer. Dat moet op heterdaad. Of het om een of meer daders gaat, wil Zinsmeyer niet zeggen. Wel meldt hij dat de politie extra mensen inzet. ,,Wij zijn ook onopvallend aanwezig.’’

De politie haalt alles uit de kast, ziet Van der Zwan. ,,Net als de inwoners, via Whatsappgroepen. En als gemeente doen wij er ook alles aan.’’ Heerenveen stuurt extra boa’s de straat op en huurt daarnaast beveiligers in. Het mag wat kosten. ,,Dit is een zware zaak.’’ Ondertussen tippen gemeente en politie om, indien mogelijk, auto’s onder lantaarnpalen te parkeren en ’s avonds de gordijnen wat langer open te houden.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Heerenveen
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct