Harlingen buigt zich de komende tijd over de keuze voor een nieuw zeezwembad. De stad doet zijn uiterste best om om Badplaats Harlingen op de kaart te krijgen.

Een nieuw zwembadgebouw aan de Zuiderpier of een drijvend zwembad in de oksel van de Vluchthaven. Het zijn de twee duurste varianten (respectievelijk 4 miljoen en 3 miljoen euro) die burgemeester en wethouders van Harlingen naar voren schuiven naar aanleiding van het verkennend onderzoek naar de meest geschikte plek en variant voor een zeezwembad. 

Samen met de provincie en Wetterskip Fryslân ziet de gemeente realisatie van een zwembad met bovenregionale uitstraling als een onmisbaar element in de opwaardering van het Westerzeedijkgebied. Het sluit bovendien goed aan op de transformatie van de Willemshaven naar een meer toeristisch-recreatief verblijfsgebied.

Beleving

De zeebeleving onderscheidt Harlingen van ander Fries toeristisch aanbod. ,,Wij willen hiermee Harlingen echt op de kaart zetten. Binnenlands toerisme zal de komende jaren blijven toenemen. Harlingen moet de bestemming zijn’’, vindt wethouder Erik de Groot. Nu kennen toeristen de stad voornamelijk als vertrekplaats voor een vakantie of dagtocht naar Vlieland en Terschelling. 

,,Het zeezwembad moet meer zijn dan een bak met zout water waar alleen een paar mensen inspringen als de mussen van het dak vallen’’, vindt ook wethouder Paul Schoute. Hij verwacht dat het gemakkelijker zal zijn externe bijdragen los te peuteren voor een plan waarbij Harlingen de lat wat hoger legt. ,,Natuurlijk zal het voor een partij belangrijk zijn dat de exploitatie verantwoord is.’’

Zwemschip of (drijvend) zwembad?

De gemeente heeft drie varianten laten onderzoeken: een zwemschip (geraamde kosten 1 miljoen euro), dat op een plek aan de kade kan worden gelegd, een nieuw te ontwerpen drijvend zwembad dat meebeweegt met het tij, en de bouw van een vast zwembad.

Voor het college is het van belang dat zwemmers de omgeving van het Wad en de haven kunnen beleven. Ook moet het gebruik van het bad rendabel worden door meerdere doelgroepen aan te boren. 

In informele setting heeft de gemeenteraad al laten weten de lijn van het college te volgen. Honderd inwoners toonden zich dinsdagavond op een informatiebijeenkomst ook positief over de plannen.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct