De realisatie van een zeezwembad staat hoog op het verlanglijstje van inwoners van Harlingen. Maar hoe is dat te bekostigen?

Het moet een blikvanger worden aan de Westerzeedijk: een zeezwembad. Burgemeester en wethouders van Harlingen zien het helemaal zitten, evenals de provincie, die bij het maken van een definitief plan aandringt op een ‘hoog ambitieniveau’ om het zwembad een bovenregionale aantrekkingskracht te geven.

De vorige week gepresenteerde plannen lopen uiteen van een zwemschip, een drijvend bad of de bouw van een vast zeezwembad in de oksel van de Willemshaven, waarbij de gebruikers kunnen uitkijken over de haven en de Waddenzee. Globaal variëren de kosten van 1 tot 4 miljoen euro.

De raadsfracties hielden woensdag tijdens de commissievergadering hun lippen op elkaar op de vraag van het college om in te stemmen met een nader onderzoek. Alleen vanuit de oppositie (Harlinger Belang en Wad’n Partij) werden vragen gesteld over de financiële haalbaarheid.

'Zwemmen in zee bij het strand is gratis'

Zo wilde Ida Soolsma (Harlinger Belang) weten of de provincie ook al een financiële bijdrage heeft toegezegd en hoe het bad geëxploiteerd moet worden. Zij bepleitte een lage entreeprijs te hanteren voor de Harlingers. ,,Zwemmen in zee bij het strand is gratis.’’

De wethouders Paul Schoute en Erik de Groot onderkenden de zorgen. Concrete bijdragen door derden zijn nog niet toegezegd, zei Schoute. ,,De plannen maken deel uit van Programma Harlingen waarbij herontwikkeling van de Westerzeedijk een van de projecten is. De provincie en Wetterskip Fryslân hebben zich hieraan gecommitteerd.’’ De Groot zei te willen kijken naar een mogelijke tarieven voor Harlinger badgasten. Hij ziet een duidelijke samenhang tussen het zwembad, het strand en horeca in het gebied.

Lees ook [PREMIUM] Zeezwembad moet Harlingen als badplaats op de kaart zetten; gemeente bekijkt drie varianten

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct