Grondverkoop aan De Bouwvereniging levert Harlingen een mooie bonus van 2,5 miljoen euro op. Maar ook een draai om de oren.

Een administratieve rompslomp en een veel te lage vergoeding. Zowel het college van Harlingen als De Bouwvereniging meenden dat verkoop van grond die de woningcorporatie al jaren in gebruik heeft logischer zou zijn. Wethouder Harry Boon beklonk de deal vorige maand, die Harlingen zo’n 2,5 miljoen oplevert.

Met de transactie op zich heeft de gemeenteraad geen problemen, wel met de handelwijze van het college, zo bleek woensdagavond in de raad. Jappie Saakstra (Harlinger Belang) sprak van een ernstige zaak en vroeg zich af hoe dit heeft kunnen gebeuren. De deal had volgens de door de gemeente zelf opgestelde gedragsregels vooraf aan de raad moeten worden voorgelegd.

Ondanks de excuses van Boon, die toegaf verkeerd te hebben gehandeld, diende Saakstra een motie van afkeuring tegen het volledige college in. Intern was de wethouder niet gewaarschuwd dat de verkoop eerst door de raad zou moeten worden beoordeeld. ,,Ook de rest van het college heeft zitten slapen’’, erkende burgemeester Roel Sluiter. Aan de verkoop kan niets meer worden gedaan: de akten zijn bij de notaris gepasseerd.

Manier van werken van het college

Oppositiepartijen Harlingen Belang, D66, GroenLinks en Wad’nPartij ondersteunden de motie. Volgens Wim Wildeboer (Wad’nPartij) past de handelwijze in de manier van werken van het college, ,,dat voortdurend denkt zelf te kunnen bepalen welke bevoegdheden zij heeft’’. Andere partijen wilden niet zo ver gaan en maakten ook duidelijk dat de kwestie het vertrouwen in het college niet heeft weggenomen.

Collegepartijen PvdA, CDA en VVD vonden de gemaakte excuses afdoende en spraken de hoop uit dat burgemeester en wethouders lering uit de zaak trekken. Marga Liefting (ChristenUnie) steunde de motie evenmin. In de euforie van de lucratieve deal kan het gebeuren dat de wethouder even iets is vergeten, oordeelde zij.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct