Spotters van de FUMO gaan langs gevels van bedrijven en controleren met een app of alle gegevens wel kloppen

Telefoon. Pixabay

Zogeheten ‘spotters’ van de Fryske Utfieringstsjinst Miljeu en Omjouwing (FUMO) zijn in juni, juli en augustus op pad om ‘gevels’ te controleren. Zo komt de FUMO beter te weten waar welke bedrijven en winkels zijn gevestigd.

In de StreetSpotter-app tikt een spotter de eerste paar letters van de gemeente in, vervolgens de eerste letters van de straatnaam. Dan komen er huisnummers in beeld, met daarachter de naam en de bedrijfsactiviteit zoals die bekend is bij de FUMO, de basisadministratie van de gemeente en de Kamer van Koophandel.

Als alles klopt zet de spotter als het ware een groen vinkje. Als er - bijvoorbeeld aan een vlag of een bord - te zien is dat er een ander bedrijf zit, dan haalt de spotter de KvK-gegevens van dat bedrijf erbij en laadt die in de app.

Als de KvK-gegevens niet kloppen, bekijkt de spotter welk bedrijf er wel in het pand zit. Als hij of zij de observatie niet vertrouwt, dan onderzoekt de FUMO of de gemeente naderhand de activiteiten in het pand.

Op deze manier wil de FUMO gemeenten en bedrijven beter adviseren en kan ze beter toezicht houden op naleving van de milieuregels. Ook ondermijning kan een waardevolle bijvangst zijn, aldus directeur Pieter Hofstra van de FUMO.

In de gemeenten Harlingen, Súdwest Fryslân, Terschelling en Waadhoeke gaan de spotters niet alleen voor de FUMO, maar ook voor de gemeente aan de slag. De toezichthouders van Ameland gaan zelf de bedrijvigheid in de gemeente inventariseren.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen