Badgasten treffen deze zomer in Harlingen geen goudgeel strand. Het opspuiten van het strand, dat deze maand zou gebeuren, is te duur.

Een foutje van Rijkswaterstaat, zo noemt wethouder Paul Schoute het niet doorgaan van de voorgenomen zandsuppletie. Het contract met de aannemer die ook baggerwerkzaamheden in Harlingen zal uitvoeren, gaat pas eind dit jaar in. Derhalve moest een afzonderlijke offerte voor het opspuiten van het strand aan de Westerzeedijk worden gevraagd. De rekening daarvan blijkt zo’n 70.000 euro hoger dan in 2019. ,,Dat vinden Port of Harlingen, die als uitvoerder optreedt, en wij te gortig’’, aldus Schoute gisteravond in de gemeenteraad.

Slib zorgt jaarlijks voor vervuiling van het Harlinger strand. Slechts door regelmatig het strand aan te vullen en schoon te houden, kan er worden gerecreëerd. ,,We moeten ook accepteren dat het hier geen Palm Beach (Florida, red.) is. De inspanningen en investeringen kunnen niet ten koste van alles doorgaan’’, meent de wethouder. Als de kosten structureel hoger blijken, dan moet goed worden gekeken naar de frequentie van opspuiten, vindt hij.

Plaatje van Harlingen

Volgende maand hoopt Schoute de raad meer duidelijkheid te kunnen geven over de aanpak voor de komende zomermaanden, zodat het strand nog enigszins toonbaar en functioneel kan zijn. Op korte termijn wordt daarom ook een algenscherm geplaatst.’’ Zowel Schoute als de raadsfracties zijn teleurgesteld over de ontstane situatie. ,,Als dit het plaatje van Harlingen is, dan moet het er wel goed uitzien’’, aldus Tjepke van der Pol (D66).

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct