Ook in Friesland vallen overal de uitnodigingen voor vaccinatie door de huisarts op de mat. De meeste zijn woensdag, donderdag of vrijdag. Twee huisartsenpraktijken uit Harlingen zijn iedereen voor: daar werd zaterdag al ingeënt, de dag nadat de AstraZeneca-vaccins binnenkwamen.

Het Entrepot bij de Harlinger haven is mogelijk een van de feestelijkste plekken waar gevaccineerd wordt. Normaliter gebeurt het vaccineren veel in gymnastieklokalen en kerkgebouwen, dit is een omgebouwde loods met uitzicht op zee en veel daglicht door een koepel in het dak. Bovendien is alles versierd, kleurige banieren, reusachtige zwanen en een pauw van papier-mâché.

,,Dat hebben we niet zelf gedaan’’, zegt Renée Sijtema, een van de twee huisartsen van praktijk Het Havenplein uit Harlingen. ,,Wij hebben alleen de tafels neergezet.’’

loading

400 vaccinaties

Praktijk Het Havenplein en huisartsenpraktijk ‘t Dok hebben samen deze vaccinatiedag georganiseerd, één zaterdag. Toen een week geleden bekend werd dat de huisartsen op vrijdag 9 april de AstraZeneca-vaccins konden krijgen, hebben ze direct iedereen uit hun bestand met geboortejaar tussen 1956 en 1960 ingeroosterd en opgeroepen, naast de mensen met ernstig overgewicht. Tegen de vierhonderd mensen in totaal.

Ze zijn overigens niet de enige Friese huisartsen die al op zaterdag prikken: zo was ook bijvoorbeeld Rita Visser van huisartsenpraktijk Trynwâlden in de weer in de sporthal van Oentsjerk, werd in sporthal De Steegde in Appelscha gevaccineerd en was er ook in Harlingen zelf meer activiteit: daar entte ook huisarts Guus Blok in.

,,Het weekeinde heeft als voordeel dat je je praktijk niet een dag hoeft te sluiten’’, legt Sijtema uit. ,,En iedereen wilde graag aan het werk. Het is ook best bijzonder om te doen. Je kunt het niet feestelijk noemen, maar het voelt wel als een heuglijk moment. Hier kunnen we later trots op terugkijken.’’

Intussen schuifelen de zestigers naar binnen, melden zich met hun formulier, en worden dan bij een van vier plekken ingeënt. Achter bij het raam zit een team, dat voortdurend nieuwe spuiten vult, en zo nu en dan een bakje brengt.

Arsenicum of toch AstraZenica?

,,Het is arsenicum, toch?’’, zegt Rients Toering (62) bij de incheck. ,,Of nee, hoe heet het, astracenicum.’’ Hij bedoelt AstraZenica, het vaccin waar een verdacht waas om hangt vanwege een - volgens kenners zeldzaam - bijeffect met trombose. ,,Je hoort zulke verhalen’’, zegt Toering. Maar hij is er toch en laat zich prikken. Daarna voegt hij zich bij de anderen die al ingespoten zijn en verderop een kwartiertje moeten wachten voor ze weer weg kunnen.

Daar zit ook Martien van der Haak, die zich ,,absoluut niet’’ zorgen maakt over dit virus. ,,Als je ziet wat mensen slikken, spuiten, snuiven, roken, drinken,’’ zegt hij, ,,en zo’n prik is voor je gezondheid. Ik denk dat de meeste mensen opgelucht zijn dat ze er een krijgen.’’ Hij in elk geval wel, want hij heeft zijn kinderen het afgelopen jaar maar weinig kunnen zien.

Toch heeft een enkeling van tevoren afgebeld, omdat die het niet vertrouwt, vertelt Sijtema. ,,We kregen in de loop van de week ook veel telefoontjes, veel vragen.’’ Nu en dan komen mensen niet opdagen. Maar Gerry Bonnema (65) is er wel. ,,Al heb ik heel even gedacht, oei, dat moet misschien maar niet. Maar ik ga toch maar, het zou toeval zijn als jij net iets zou krijgen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Gezondheid
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct