Ter illustratie.

Harlingen: rol buurt bij eilandparkeren

Ter illustratie. FOTO PIXABAY

Harlingen steekt miljoenen in de aanpak van het eilandparkeren in het gebied tussen de veerbootkade en Midlum. Omwonenden worden bij de plannen betrokken.

Een logisch gevolg van eerder ingezet beleid, zo vindt de meerderheid van de Harlinger gemeenteraad van de aankoop van 5 hectare grond aan de Harlingerstraatweg. Voor 2024 wil de gemeente de terreinen inrichten als modern en duurzaam parkeerpark.

De gemeente maakte de aankoop ter waarde van bijna 3 miljoen euro onlangs bekend. Omwonenden reageerden verontwaardigd dat zij niet in de aankoop waren gekend, zei Arjen Mintjes namens de ongeveer dertig gezinnen in het gebied.

Een jaar of vijf geleden liepen de emoties hoog op, memoreerde hij. De bewoners voelden zich jarenlang niet gehoord in hun klachten over de parkeeroverlast. Een tijdelijke ontheffing van het bestemmingsplan onder duidelijke voorwaarden bracht rust.

Mintjes pleitte voor structurele betrokkenheid van de bewoners bij de toekomstige herinrichting, behoud van een bufferzone naar parkeerterreinen, ontsluiting via de Zuidwalweg en verbetering van de drainage in het gebied. Wethouder Harry Boon betuigde zijn spijt dat de bewoners niet eerder zijn geïnformeerd en zegde toe hen bij de uitwerking te betrekken. Het behoud van een bufferzone staat volgens Boon buiten kijf.

‘Durf echt lef en visie te tonen’

Collegepartijen CDA, PvdA en VVD konden zich vinden in de plannen, evenals Harlinger Belang, GroenLinks en ChristenUnie. De fracties van Hoop, D66 en Wad’nPartij stemden tegen. Wim Wildeboer van Wad’nPartij miste een duidelijke visie van de gemeente. ,,Durf echt lef en visie te tonen en verplaats de veerhaven bijvoorbeeld naar het einde van de Nieuwe Industriehaven. Daar kun je dan ook een parkeervoorziening maken.’’

Wildeboer noemde het ,,een lachwekkend gezicht’’ dat duizenden toeristen met hun koffers over het smalle trottoir langs de Oude Ringmuur moeten lopen. ,,Geef de Waddenpromenade dan eens een echt recreatieve bestemming. Door nu met dit voorstel in te stemmen zet je de boel voor vele jaren vast.’’

De komende jaren werkt de Harlingen aan het opstellen van breedgedragen plannen. en wijziging van het bestemmingsplan. Volgens Boon is het niet raadzaam dat Harlingen in de toekomst zelf de exploitatie gaat voeren.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct