Dromen over cocktails en algenvrijzwemmen in Harlingen: Dit moet het zeestrand van Friesland worden

Algen verpesten sinds jaar en dag het zwemplezier van Harlingers en bezoekers van het strand aan de Westerzeedijk. Een proef met algenschermen moet hier verbetering in brengen.

Bijna dagelijks maken ze een rondje over het strand. Voor hun honden Binky en Durk, maar vooral ook voor zichzelf. Petra Borsch (50) en Femia Hoekstra (48). De Harlinger vrouwen zijn verknocht aan de zee. Voor Borsch geen twee weken Drenthe, zegt ze resoluut.

Terwijl Durk en Binky over het net aangeharkte strand rennen, kijken de vrouwen over het water. Hoewel het vloed is, trekt een duik in het water niet. ,,Vroeger, toen ik een jaar of acht was, dan kon je wel zwemmen. Vanaf het badhuis was een pier in het water gelegd met aan het einde een ponton, waarvan je het water in kon springen. Maar dat kan al jaren niet meer’’, weet Borsch.

De vrouwen zijn benieuwd naar de resultaten van de proef met de algenschermen, die donderdag in de hoek tegen de Zuiderpier van start is gegaan. Een drijvend ponton steekt ter hoogte van het standbeeld van de Stenen Man 200 meter ver de zee in.

'We mogen de flora en fauna niet verstoren'

Aan het uiteinde zijn tot aan de Zuiderpier vier schermen gehangen. Deze moeten de algen, die gewoonlijk naar deze hoek drijven, tegenhouden. De pilot duurt drie jaar. Als het een succes is, worden wandelponton en schermen verlengd. Mogelijk tot voorbij strandrestaurant Zilt of meer parallel aan de Zuiderpier.

Het lijken gewone plastic schermen, maar Gustav Egbring van adviesbureau Tauw weet dat er meer bij de installatie komt kijken. ,,Techniek en recreatie hebben we hier moeten koppelen. We maken gebruik van het drijvend vermogen van het ponton. Tussen de schermen, die ook voor het opvangen van olievervuiling worden ingezet, zitten kleine openingen. Het water moet er namelijk wel in en uit kunnen, want het mag geen stilstaand water worden. Ook moeten we rekening houden met de getijden en de krachten die de waterdruk veroorzaakt.’’

In het afgeschermde waterdeel is voorafgaand aan de proef ecologisch onderzoek gedaan. ,,We mogen de flora en fauna niet verstoren.’’

'Dit moet het zeestrand van Friesland worden'

Gemeente Harlingen en Provinsje Fryslân hebben zich sterk gemaakt voor de test. De proef past in de plannen om van de hele zone langs de Westerzeedijk een recreatief en toeristisch gebied te maken. De wethouders Erik de Groot en Paul Schoute wandelden donderdag samen met gedeputeerde Avine Fokkens over het drie meter brede ponton, om de schermen officieel in gebruik te stellen. Dezelfde ponton werd ook al in de vorige zomers voor badgasten uitgerold.

,,Het is nu al een trekker’’, weet Jos Dijcke van de gemeente. ,,Op Strava (een applicatie voor sportprestaties, red.) zie je dat hardlopers het ponton opnemen in hun route.’’ Ook Egbring noemt de wandeling over het drijvend looppad een beleving. Juist die beleving moet veel verder gaan, vinden Schoute en Fokkens. ,,Dit moet het zeestrand van Friesland worden. Daarvoor hoef je straks niet meer de Afsluitdijk over. En wat zou het fijn zijn als je hier met een cocktail in de hand lekker op het strand kunt liggen’’, mijmert Fokkens.

Zeezwembad

Harlingen als mondaine badplaats, waarbij de herinneringen teruggaan tot begin vorige eeuw toen de stad als een van de eerste plaatsen langs de Waddenzee een zeebad had. ,,Maar ik ga hier niet in mijn zwembroek liggen’’, tempert Schoute de feestvreugde.

Naast een aantrekkelijk strand, dat overigens wel iedere twee jaar van een nieuwe zandlaag moet worden voorzien, leeft de wens voor de aanleg van een zeezwembad, net aan de andere zijde van de Zuiderpier. Het onderzoek naar de mogelijkheden hiervan zijn in volle gang. Heikel punt daarbij is een financieel gezonde exploitatie.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Video
Instagram
Waddengebied
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct