Definitief oordeel Spaansenterrein zet Harlingen voor dilemma

Vervallen loodsen op het Spaansen-terrein in Harlingen. FOTO LC/ARODI BUITENWERF

Na het gerechtshof lijkt nu ook de Hoge Raad de verkoopovereenkomst over een bedrijfsperceel tussen Harlingen en Spaansen Holding nietig te verklaren.

De conclusie van de procureur-generaal aan het hoogste rechtscollege in het land over de in 2009 gesloten deal is duidelijk: er is sprake van staatssteun en de algehele koopovereenkomst kan als nietig worden beschouwd. De Hoge Raad zal het advies naar alle waarschijnlijkheid binnenkort overnemen, verklaarde wethouder Paul Schoute woensdagavond in de gemeenteraad.

Harlingen was begin vorig jaar tegen de uitspraak van het gerechtshof, in november 2018, in cassatie gegaan. Gesprekken met Spaansen die hierop volgden, bleven zonder resultaat. Schoute wilde gisteren verder niets kwijt over de kwestie.

De gemeente zit met de zaak in de maag. Zij heeft het bijna 7 hectare grote complex aan de Kanaalweg na de uitspraak moeten teruggeven aan het bedrijf. Complicerende factor daarbij is dat delen van het perceel aan derden zijn verkocht. De gemeente besloot destijds tot aankoop van het terrein om er woningen te laten bouwen. Op haar beurt diende Spaansen de gemeente het aankoopbedrag te retourneren.

In eerste instantie betaalde Harlingen 6,1 miljoen euro aan het bedrijf. Later zou nog 2,4 miljoen worden overgemaakt, zo was overeengekomen. De gemeente besloot hier in 2011 van af te zien, omdat dit volgens de betonvloerenbouwer en grondstoffenverwerker uit Winkel als bijdrage aan behoud van de werkgelegenheid in Harlingen moest worden gezien. Harlingen vreesde dat dit als staatssteun zou kunnen worden aangemerkt.

Met de uitspraak van het gerechtshof waren beide partijen terug bij af. Nu de Hoge Raad anderhalf jaar later waarschijnlijk tot dezelfde conclusie komt, blijft de situatie uitermate complex. Indien Harlingen in gebreke blijft, volgt een dwangsom van 2 miljoen euro, oordeelde het gerechtshof in 2018.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen