Antoinette van der Galiën uit Harlingen zag hoe twee pitbullachtigen haar Lakelandterrier Nova dinsdagochtend bijna uiteen reten. ,,Je kon gewoon naar binnen kijken. Het was een nachtmerrie.’’

Ze is net terug van de dierenkliniek. Drie uur lang lag haar 2,5 jaar oude Lakelandterrier Nova op de operatietafel van Dierenartsenpraktijk Noord-West Friesland in Franeker. En deed dierenarts Iris Limonard er alles aan om het leven van het ‘Kuifjehondje’ te redden.

Dat lijkt gelukt te zijn. ,,Alles zit weer aan elkaar’’, zegt baasje Antoinette van der Galiën uit Harlingen opgelucht. ,,Het is een kwestie van herstellen. Maar ja, het blijft natuurlijk afwachten.’’ Ze is nog niet bekomen van de schrik. ,,Het was traumatisch.’’

De dinsdagochtend begon zoals alle andere. Tegen achten liep Antoinette met Nova het gebruikelijke vroege rondje: even naar het Harmenspark, terug de brug over en via de Kerkpoortstraat weer op huis aan. Een blokje van een kwartiertje. Maar deze keer liep het anders.

'Ik kan het allemaal niet terughalen'

Vanuit de Kerkpoortstraat zag ze twee pitbullachtige honden naderen. ,,Ik zag gelijk dat het foute boel was en tilde Nova meteen op.’’ De beide honden lieten zich daardoor niet van hun doel afhouden en sprongen tegen Antoinette aan. Ze kwam ten val. Vervolgens probeerde ze haar hondje tegen de bijtgrage kaken te beschermen door het tegen haar lichaam te houden.

Daarbij werd de Harlingse zelf gebeten. Ze liep verwondingen op aan haar hand toen ze probeerde de honden van Nova af te houden. ,,Ik kan het allemaal niet terughalen, het was alsof er een film aan mij voorbijging.’’ Van de huisarts kreeg Antoinette een tetanusinjectie en een penicillinekuur.

Terwijl de honden verwoestend te werk gingen, schreeuwde ze ,,moord en brand’’ in de hoop dat mensen naar buiten zouden komen om haar te hulp te schieten. Dat gebeurde ook, menig buurtbewoner verscheen in pyjama of ochtendjas op straat.

Nova raakte uiteindelijk bewusteloos. ,,De ene hond stond aan de voorkant te scheuren, de andere aan een achterpoot. Ik kon zo naar binnen kijken. Het was een nachtmerrie.’’

Uiteindelijk slaagde Antoinette erin met Nova een woning binnen te vluchten. Echtgenoot Dick reed hen vervolgens naar de dierenarts. Daar bleek dat er geen vitale organen waren geraakt. Ook had het beestje geen botbreuken.

Na de operatie was Nova weer bij kennis en is ze even buiten geweest om haar behoefte te doen. ,,Ze is helemaal gehecht. Haar pootjes zijn ingezwachteld en er zitten drie drains in haar onderlichaam om het vocht af te voeren’’, legt Antoinette uit. Nova moet nog even ter observatie bij de dierenarts blijven. Ze ligt aan het infuus voor vocht en medicatie.

'Ook voor hun is het een zwarte dag'

Antoinette had de agressieve honden, die zelf de benen hadden genomen, nooit eerder gezien. Ze benadrukt met de eigenaren van de beesten te doen te hebben. Die gaven al aan het heel erg te vinden wat er gebeurd is en besloten de dieren af te maken. ,,Ook voor hun is het een zwarte dag’’, aldus Antoinette.

Burgemeester Roel Sluiter van Harlingen geeft aan het ,,verschrikkelijk’’ te vinden wat er is gebeurd. ,,Ik leef mee met de eigenaren van alle betrokken dieren. En, hoe moeilijk ook, het is goed dat de eigenaar de twee gevaarlijke honden heeft laten inslapen.’’

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Dieren
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct