Harlingen wil meer ruimte hebben voor woningbouw. Een betere relatie met vastgoedondernemer Klaver kan daarbij helpen, denkt de raad.

De mogelijkheden voor woningbouw in Harlingen worden steeds schaarser. Ook de provinciale verordening Romte zorgt voor stagnatie. Diverse raadspartijen in Harlingen maken zich daarover zorgen, zo bleek woensdag tijdens de raadsvergadering. Wethouder Erik de Groot pakt de handschoen op, zo beloofde hij.

Directe aanleiding voor de discussie was het verzoek van vastgoedondernemer Wopke Klaver om het bestemmingsplan Harlingen - Ludinga te wijzigen. De ontwikkelaar heeft in het gebied bijna alle 191 toegestane woningen gerealiseerd en zou graag zien dat de gemeente de maximering schrapt. Burgemeester en wethouders voelen daar niets voor: het loslaten van het aantal woningen zou Ludinga Vastgoed de mogelijkheid geven ‘plafondloos’ te bouwen. Het verzoek is te algemeen gesteld, aldus het college.

Die opstelling stoorde onder meer de fracties van Harlinger Belang en Wad’nPartij. Volgens deze partijen is Klaver een goede bouwer. De relatie tussen gemeenten en ondernemer is daarentegen al jaren slecht. Partijen treffen elkaar met regelmaat voor de rechtbank. ,,Wethouder, ga eens het gesprek met Klaver aan. Er is alles te winnen. Tot dusver zijn er alleen maar verliezers’’, stelde Jappie Saakstra (HB). Het college moet over de eigen schaduw heenstappen, stelde Wim Wildeboer (WP). ,,De zaken moeten worden vlot getrokken. Het gaat er al lang niet meer om wie gelijk heeft.’’

'Er is alles te winnen. Tot dusver zijn er alleen maar verliezers'

Volgens PvdA en CDA biedt de woonvisie nog voldoende mogelijkheden voor de ontwikkelaar. Wel merkte Sietse Zoodsma (CDA) op dat Harlingen niet zit te wachten op onbebouwde plekken.

De onlangs aangetreden wethouder Erik de Groot verraste de raadsleden met zijn opmerking dat een gesprek met Klaver al staat gepland. ,,Ik ga er met open vizier in en sta open voor goede initiatieven.’’ Ook met het provinciebestuur gaat hij binnenkort om de tafel.

Je kunt deze onderwerpen volgen
Harlingen
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct