In woonzorgcentrum Suderigge in Lemmer zijn 13 bewoners en 10 medewerkers besmet geraakt met het coronavirus. Vrijdag en zaterdag worden alle overige bewoners en medewerkers getest om een goed beeld te krijgen van hoe het virus al verspreid is.

Vier van de 13 besmette bewoners verblijven in het Covid-huis Anna Schotanus in Heerenveen, één van de bewoners is inmiddels overleden aan het virus. De overige acht mensen worden op hun appartement verpleegd.

Vanwege de uitbraak van de Britse variant van het virus in Surhuisterveen had de zorggroep de bezoekregeling al afgeschaald naar één bezoeker per persoon per week. „Bovendien wordt er sindsdien gewerkt met FFP2-mondmaskers, die nog betere bescherming bieden”, vertelt John van Arnhem, directeur van zorggroep Hof en Hiem. „We doen dus zelfs méér dan aanbevolen wordt, maar we worden alsnog getroffen. Dat is moeilijk, maar we hebben het er maar mee te doen.”

Uitbraak verschilt van vorige uitbraak

Ook in oktober had het woonzorgcentrum te maken met een uitbraak van het virus, maar er zijn toch verschillen te zien met de vorige keer, meent regiomanager Jochem Hoekstra van Hof en Hiem. „Het is in aantal besmettingen per dag niet per se meer of minder dan de vorige keer, maar het is eigenlijk een hele atypische uitbraak”, zegt Hoekstra. „We merken dat deze uitbraak moeilijker te stoppen is.”

De vorige keer was het ‘op slot’ gooien van het centrum genoeg om de besmettingen te stoppen. „Nu zien we het al een paar dagen ‘doordruppelen’. Dat kunnen natuurlijk mensen zijn die het vorige week al opgelopen hebben, maar het is wel anders dan de vorige keer”, aldus Hoekstra.

Alle bewoners en medewerkers getest

Om er zeker van te zijn dat er verder geen bewoners of medewerkers zijn die het virus, wellicht zonder het te weten, onder de leden hebben, worden ze allemaal getest. De GGD komt vrijdag alle bewoners testen en op vrijdag en zaterdag is er ruimte gemaakt bij de teststraat in IJlst om alle medewerkers te testen. In totaal wonen er 75 mensen in het woonzorgcentrum en werken er meer dan honderd medewerkers.

Maandag verwacht de zorggroep alle uitslagen binnen te hebben, daarover wordt vervolgens overlegd met de GGD. „Dan bespreken we hoelang we dit nog vol moeten houden. We merken dat het heel zwaar is voor mensen om nu wéér in quarantaine te gaan”, vertelt Hoekstra.

Ondertussen worden alle bewoners in het woonzorgcentrum beschermd verpleegd en moeten ze op hun appartement blijven. Even koffiedrinken in de huiskamer zit er dus niet in. „Even met een medewerker een rondje door de tuin lopen, even wat frisse lucht inademen, dat is nu een uitje.”

Maar voor hoe de medewerkers het opnieuw oppakken heeft Hoekstra niets dan lof. „Het is hartstikke zwaar, maar we hebben eerder met dit bijltje gehakt.”

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Coronavirus
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct