Er zijn nieuwe plannen voor een energieneutraal recreatiepark in Boornzwaag, vlakbij Langweer.

Weer recreatiepark bij Langweer, maar nu energieneutraal

Er zijn nieuwe plannen voor een energieneutraal recreatiepark in Boornzwaag, vlakbij Langweer.

Er zijn nieuwe plannen voor een energieneutraal recreatiepark in Boornzwaag, vlakbij Langweer. De plannen liggen nu ter inzage bij de gemeente. Eerder zijn ook al schetsen bij de gemeente ingediend voor een LandalPark

Dit is nog maar een greep uit de faciliteiten van het potentieel energieneutrale recreatiepark genaamd: de Zwanenhoeve bij Boornzwaag, vlakbij Langweer. Thea Hoekstra, initiatiefneemster, noemt het een unieke kans voor de lokale omgeving.

Het concept is klaar en de grondbezitters hebben toezegging verleend. De plannen voor het park liggen nu ter inzage bij de gemeente De Fryske Marren.

Zelfvoorzienend

Hoekstra: ,,Voor de omliggende dorpen is dit een unieke kans om een nieuwe doelgroep naar de dorpen te trekken. Ook geeft het de lokale werkgelegenheid een impuls.” Hoekstra noemt It Flinkeboskje bij Hemelum een voorbeeld. De Zwanenhoeve wordt een ecologisch park, waar volop aandacht is voor biodiversiteit. Een beetje richting zelfvoorzienend. 

Hoekstra deed inspiratie op in Zuid-Afrika. Daar zag ze hoe een dorp en een vakantiepark hand in hand gingen. Dat zorgde voor een sterke groei van de lokale economie. ,,Hier in Langweer is dat ook mogelijk. Hoveniers kunnen in de moestuinen helpen en bezoekers uitleg en cursussen geven en de basisscholen hebben de mogelijkheid om als excursie naar de zonnepanelenvelden te gaan. Ook om meer bewustzijn te creëren over duurzaamheid.” 

Pytsje Boersma, voorzitter Plaatselijk Belang, kreeg samen met andere bestuursleden een paar weken geleden een presentatie over het park van Hoekstra. Boersma: ,,It is in goed plan . Alles sjocht der goed úttocht út . Wy steane der foar iepen.’’

Tweede bungalowplan

Dorpelingen zelf hebben in de wandelgangen wel iets vernomen, maar de plannen moeten nog officieel gepresenteerd worden. ,,It is noch tige ier. Wy binne as Pleatslik Belang benijd hoe’t it him fierder ûntwikkelje sil”, aldus Boersma. Hoekstra zelf heeft er vertrouwen in. ,,Het past binnen de toekomstvisie van de gemeente en van de provincie, dus met het oogpunt daarop, zit het wel goed.”

Het plan van Hoekstra is al het tweede bungalowplan voor Langweer. In februari werden plannen bij de gemeente ingediend voor de bouw van 199 recreatiewoningen van Landal Greenpark. Initiatiefnemer is Waterfront Fryslân. Volgens Dennis Elzinga van De Drie Zwaantjes zijn bij die plannen al wat tegengeluiden te horen.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct