Mark Klappe in Lemmer.

Wandelen voor een goed doel

Mark Klappe in Lemmer. FOTO NIELS DE VRIES

Langs de grens van heel Nederland lopen om geld op te halen voor een goed doel. Mark Klappe, een Amsterdamse kunstenaar, haalt zo geld op voor het Rode Kruis.

Kritiek op de huidige coronasituatie omdraaien naar iets positiefs, dat is een van de redenen waarom Klappe is begonnen aan zijn wandelroute rondom Nederland. ,,Ik heb het plan zelf bedacht en heb ongeveer vier tot vijf weken voor ik vertrok besloten dat ik het echt wilde doen.”

Hij is op 8 juni begonnen in Amsterdam en is nu bezig met het bovenste deel van Nederland. Volgens Klappe heeft hij in zeven weken tijd tussen de 1300 en 1400 kilometer gelopen. Het is niet de eerste keer dat hij zoiets doet; twaalf jaar geleden is hij van Scheveningen naar Bretagne gelopen en is hij van La Rochelle (Frankrijk) naar Bilbao (Spanje) gefietst. ,,Je hoeft niet naar Spanje te gaan om een groots avontuur te beleven”, zegt Klappe. ,,Het was een bijzondere ervaring en ik had al een paar jaar het plan om iets soortgelijks te gaan doen.”

Het streefbedrag van 1200 euro heeft hij inmiddels opgehaald en voorafgaand aan zijn wandeltocht had hij, naar eigen zeggen, geen idee of hij het zou halen. Bovendien valt het hem op dat veel onbekenden die hij tijdens het lopen ontmoet hem sponsoren.

‘Ik heb geen enkel punt gehad waarop ik wilde stoppen’

Het geld dat hij ophaalt, gaat naar het Rode Kruis. ,,Ik had het plan van de organisatie gelezen over de coronacrisis, hiervoor wilden ze 30 miljoen ophalen. Ik vond het opgestelde plan heel goed en wilde graag een klein stukje aan het bedrag bijdragen.”

Tijdens zijn route is Klappe tegen de klok ingelopen. Hierdoor heeft hij eerst door het Zuiden gelopen voor hij in het Noorden terechtkwam. ,,Dit heb ik gedaan doordat het goed voelde, het was puur intuïtief.” Daarnaast heeft hij niet letterlijk de grens afgelopen, maar was de grens meer een soort inspiratie. ,,Ik ben in Noordoost-Groningen en Zeeuws-Vlaanderen niet helemaal langs de kust gegaan, maar verder heb ik langs de hele kustlijn gelopen.” Doordat hij niet over de Afsluitdijk kon, gaat hij nu rondom het IJsselmeer richting Den Oever. Daarna gaat hij door naar Den Helder en vervolgens gaat hij weer zuidelijker. Hij heeft vanaf Lemmer nog zo’n 240 kilometer te gaan. ,,Ik denk volgend weekend thuis te zijn, dat is afhankelijk van het weer.”

Voorafgaand aan de wandeltocht liep Klappe al veel hard, maar naar eigen zeggen is het lopen met bepakking wennen. ,,Je moet even door de eerste week heen”, aldus Klappe. ,,Ik heb wel eens gebaald van het weer, maar de motivatie blijft. Ik heb geen enkel punt gehad waarop ik wilde stoppen.” Hij begint ’s ochtends met lopen en eindigt tussen acht en negen uur ’s avonds. Tussendoor houdt hij om de twee uur pauze.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct