Leerlingen van de school in Terkaple nemen een duik. Op de achtergrond het schoolgebouw, waarvan scholenkoepel CBO Meilân de sluiting heeft aangekondigd.

Terkaple wil uitstel schoolsluiting, boze ouders boycotten school Terherne

Leerlingen van de school in Terkaple nemen een duik. Op de achtergrond het schoolgebouw, waarvan scholenkoepel CBO Meilân de sluiting heeft aangekondigd. FOTO SIMON BLEEKER

De sluiting van de basisschool in Terkaple leidt tot woede en frustratie. Veel ouders weigeren hun kind naar de school in Terherne te sturen. Het dorp hoopt op uitstel van het besluit.

Op een zonnige vrijdagmiddag plonzen schoolkinderen in het water. Het is een van de pluspunten van de basisschool in Terkaple: eigen zwemwater voor de deur. Maar het zal een van de laatste mogelijkheden zijn om direct van het schoolplein een duik te nemen: schoolkoepel CBO Meilân sluit de school.

Bezwaren

Het besluit, begin maart genomen, moet op zijn minst worden uitgesteld, vinden ouders. Jaap Haasje en Binne Jan Kramer voeren namens het dorp diverse bezwaren aan. Zo zou een keus voor Terkaple duurzamer zijn dan voor Terherne. Zowel vanwege het energieverbruik door de school als door extra kilometers die door veel ouders naar Terherne moeten worden afgelegd.

Het besluit heeft ertoe geleid dat slechts een handvol kinderen uit Terkaple de overstap naar Terherne maakt. Het idee om van twee kleine schooltjes (met beide nu iets meer dan dertig leerlingen) een stevige, toekomstbestendige dorpsschool met zo’n zestig leerlingen te maken, is zo al bij voorbaat gesneuveld. ,,Dat kan nooit de bedoeling zijn’’, aldus Haasjes.

Niet transparant

Ouders vinden de keuze voor Terherne onvoldoende onderbouwd en noemen de procedure niet transparant. Gemeenteraad, medezeggenschapsraad en de raad van toezicht willen niet ingaan op bezwaren, aldus Haasjes: ,,Alle toezichthouders verstaan heel goed de kunst van wegkijken.’’

Eric Rietkerk, bestuurder van CBO Meilân, zegt begrip te hebben voor de emoties die het vertrek van het basisonderwijs uit het dorpje (ruim tweehonderd inwoners) teweegbrengt. Maar hij ziet geen reden terug te komen op het besluit. ,,Dat is een proces van drie jaar. Het openhouden van de locaties in Terherne en Terkaple is niet goed voor het onderwijs in dit krimpgebied.’’

Formeel sluit CBO Meilân geen school, maar een locatie. Terherne en Terkaple vormen sinds 2017 al samen de samenlevingsschool Bloei. Destijds met de randvoorwaarde dat beide scholen gehandhaafd konden worden als ze ieder minstens veertig leerlingen telden. Beide scholen zakten daar onder.

Overstap naar Joure

Kramer en Haasjes vinden de sluiting van Terkaple onbegrijpelijk. ,,Terkaple ligt centraal in het verzorgingsgebied van de school, Terherne helemaal aan het uiteinde’’, voeren ze aan. Mede daarom kiezen volgens hen veel ouders voor een overstap naar een school in Joure, ook omdat ouders daarheen moeten voor hun werk.

Rietkerk acht Terherne wel een goede plek. ,,Wij hebben vijftien scholen. Deze school is bedoeld om ook ten noorden van Joure goed onderwijs aan te kunnen blijven bieden.’’ Volgens hem zijn de prognoses voor jonge aanwas in Terherne ook beter dan in Terkaple, hoewel Haasjes en Kramer dat betwisten.

De school in Terherne zal jaren openblijven, verzekert hij, zelfs als ouders in Terkaple de school de rug toekeren. ,,De opheffingsnorm in gemeente De Fryske Marren is 44, als je daar drie jaar onder zit verlies je de rijksbijdrage. Wij zijn groot genoeg, ook om financieel bij te springen als dat nodig is.’’

Afscheid

‘Meester Pyt’, boegbeeld van de school in Terkaple, gaat nog een poging doen ouders te bewegen alsnog te kiezen voor de school in Terherne. ,,Hij heeft gezegd: ik wil met alle kinderen hand in hand naar de nieuwe school’’, bevestigt Haasjes.

,,Het is natuurlijk nooit de bedoeling een school te sluiten’’, aldus Rietkerk, ,,maar dit is de minst slechte optie.’’ Hij hoopt dat op 27 juni tijdens een ‘open school’ door het dorp, leerlingen, oud-leerlingen en ouders ,,waardig afscheid’’ genomen kan worden van 112 jaar onderwijs in Terkaple.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct