Het voelde als te laat komen bij een langverwacht concert. Afgelopen woensdag mochten we eindelijk weer naar het terras. Vanaf het middaguur waren we welkom bij Foodbar Picknickers in Terherne.

Maar zoals dat gaat in Friesland als de zon schijnt: de brug stond open. En even verderop weer. Dus toen wij het terrein aan de Sâltpoel, een uitloper van de Snitsermar, opstapten, zaten de eerste gasten hier al tien minuten in het zonnetje.

Picknickers afficheert zich op Instagram als relaxte strandtent zonder strand. Het uitzicht over de Snitser Mar is weergaloos mooi, gasten kunnen hun bootje praktisch voor de deur aanleggen. Het terras bestaat uit twee delen: er staan tafeltjes onder de bomen naast de Heerenzijlbrug en tafeltjes rondom een oude plantenkas, waarin normaal gesproken ook gegeten en gedronken kan worden. In totaal kan het restaurant buiten twee keer vijftig mensen kwijt.

loading

We hebben niet gereserveerd - had online gemoeten -, maar gelukkig heeft de vriendelijke serveerster nog een plekje voor ons: een wit geschilderd bankje van steigerhout vol vrolijk gekleurde kussens met een eveneens wit geschilderd aardappelkistje als tafeltje. Het is een plekje om de hoek van het restaurant. Geen uitzicht op het Snitser Mar, maar wel op de vierkante meter moestuinen waar groente, kruiden en eetbare bloemen worden gekweekt voor in de gerechten. En, niet onbelangrijk, het zit heerlijk uit de wind.

De foodbar is net een half jaar dicht geweest. Vanwege de coronamaatregelen besloten de uitbaters, net als veel andere seizoensgebonden bedrijven, tot een winterstop vanaf 1 oktober. Woensdag ging niet alleen het terras open, maar konden gasten ook weer terecht in de webshop voor afhaalgerechten en to go. Onderweg met het bootje of op de fiets scoor je bijvoorbeeld ‘een chille picknickbox met een lunch of borrel voor twee’.

loading

Op het meteen al redelijk volle terras heerst een uitgelaten stemming. Yes, we mogen weer. Dat idee. Vrijwel alle gasten - wij ook - leggen hun eerste drankje vast met een selfie. Wij proosten met een Chateau de Beaupré, een droge Syrah uit Frankrijk. Volgens de serveerster de lekkerste rosé op de kaart. En het smaakt ons heerlijk.

Picknickers wil z’n bezoekers laten proeven van het buitenleven, ‘met veel lekkers uit de natuur en de nabije omgeving’. En dus prijkt er thee uit de tuin op de drankenkaart, verse sapjes, zelfgemaakte ice-tea en eigengebakken taartjes voor bij de koffie. Op de lunchkaart staan ‘bites’ als oesters, falafel en zoete aardappelfrieten en naast soep, salades en sandwiches bijvoorbeeld ook pasta carbonara en een een boterham met pindakaas, chocopasta of jam.

loading

De feestelijke sfeer op deze eerste terrasdag maakt dat tafelgenoot M. zin heeft in kroketten met brood. Hij meldde het al in de auto onderweg van Leeuwarden naar Terherne. Bij Picknickers kan hij kiezen tussen rundvleeskroketten met grove mosterd en garnalenkroketten met rode pepermayo. Beide varianten zijn van Oma Bobs, een bedrijf uit Aalsmeer dat kroketten en bitterballen levert aan de horeca. Volgens M., die voor rundvlees kiest, zijn het ,,de rolls-royces onder de kroketten’’. Maar dat kan ook komen omdat hij al een jaar geen heeft gehad.

Ook de sandwich krabsalade, drie forse bollen op dikke plakken bruin brood, is smaakvol bereid met appel, chilipeper, limoen en koriander. Lekker fris, zoet en pittig tegelijk. En ook nog eens geserveerd op een prachtige groenglazen schaal in de vorm van een blad. Een minpuntje is misschien dat we de borden op schoot moeten hebben omdat het aardappelkistje te laag is om aan te eten. Maar eigenlijk heeft dit gehannes ook wel weer wat, de tent heet niet voor niets Picknickers.

Als we aan de koffie toe zijn - elk een zwart bakje Moyee Coffee die geteeld, gebrand en verpakt is in Ethiopië - besluiten we dat we snel weer terug willen komen naar deze relaxte plek aan het water. Misschien wel op een conscious sunday. Club Yoga uit Leeuwarden geeft voor het zesde jaar op rij een aantal zondagen in de zomer yogales op het grasveldje naast Picknickers. Na de oefeningen staat er voor elke deelnemer een picknickmand klaar met onder meer een vegan sandwich, een salade en kokoswater. Dat is wat je noemt verantwoord genieten geblazen.

Foodbar Picknickers
Utbuorren 54, Terherne
0566-689800
www.picknickers.nl
(reserveren alleen online)
Bereikbaar per boot, auto, fiets en bus (halte ‘Heerenzijl’). Er zijn zo’n zestig parkeerplaatsen.

loading

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Eten & drinken
Hete Soep
Instagram
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct