Een 56-jarige Poolse Sint Nykster bleef zijn ex-vriendin maar lastig vallen. Onder meer door een dood varken bij haar aan de deur te hangen. Hij vond het moeilijk zijn leven weer op te pakken zonder haar, zo verklaarde hij dinsdag via een tolk aan de rechtbank.

De man, die in Polen een gezin heeft, kon het niet verkroppen dat er een einde was gekomen aan de twaalfjarige verhouding met de eveneens uit Polen afkomstige vrouw. Afgelopen zomer ging ze bij hem weg.

Eens dreef het stuklopen van de relatie hem dusdanig tot wanhoop dat hij een einde aan zijn 56-jarige leven probeerde te maken. Daarna zocht hij hulp. Zijn situatie is niet rooskleurig. Zo werden voorzieningen in zijn huurhuis afgesloten vanwege betalingsachterstanden.

‘Jij bent een dooie vrouw’

De man werd op 16 november aangehouden. Hij had een avond eerder schoten bij haar woning gelost. Hij zou daar geld en gereedschap halen. De vrouw zei dat ze de politie kon inschakelen, omdat hij een dief was. ,,Een dief?’’, had hij verontwaardigd geroepen. ,,Jij bent een dooie vrouw.’’ Haar schoonzoon bejegende hij ook al niet te vriendelijk. ,,Verdomme klootzak, ik ga jou op de grond schieten.’’

Er waren meer incidenten aan deze uitbarsting voorafgegaan. Hij had haar ramen beklad met de zin ‘hier woont een Poolse hoer’, voorzag haar voordeur van de beeltenis van een penis, gooide een stinkende vloeistof door haar brievenbus en bekladde haar auto en stak de banden daarvan lek.

Dode varkens

En verder waren er nog twee dode varkens: een hing bij haar dochter aan de deur in Tollebeek, de andere kreeg zij aan de klink van haar huis in Lemmer. De angst sloeg de vrouwen om het hart. De dochter vreesde dat er iets stond te gebeuren. Haar moeder was bang dat zij de volgende zou zijn die moest hangen.

Maar, zo ontkende de verdachte, dat alles was niet zijn werk. Hij was slachtoffer van een samenzwering tussen moeder en dochter.

Eis: twaalf maanden cel

De officier eiste twaalf maanden cel tegen de man, waarvan acht voorwaardelijk met een proeftijd van drie jaar. Even zolang mag hij zich niet in de buurt begeven van zijn ex-vriendin en haar dochter.

Advocaat Jilles Roelse stelde dat niemand zijn cliënt daadwerkelijk met varkens, verf of vloeistof in de weer heeft gezien en vroeg op die punten vrijspraak. De rechtbank doet op 26 april uitspraak.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Rechtbank
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct