FOTO PIXABAY

Seismisch onderzoek Hemelum toegestaan

FOTO PIXABAY

Energiebedrijf Vermilion mag onderzoeken of gas- en aardwarmtewinning in de onderzoeksgebieden Hemelum en Lemsterland mogelijk is.

Het bedrijf diende eind februari 2019 een vergunningsaanvraag in voor drie maanden seismisch onderzoek. Het college van burgemeester en wethouders van De Fryske Marren, dat erover moest beslissen, stelde een besluit meerdere keren uit. Uiteindelijk nam het college geen beslissing, omdat Vermilion het onderzoek volgens de gemeente niet kon uitvoeren.

Volgens een woordvoerder van De Fryske Marren was het grootste bezwaar dat met een aantal grondeigenaren nog niet was overeengekomen dat Vermilion daar onderzoek kon gaan doen. Het energiebedrijf stelde dat het niet nemen van een beslissing betekende dat het bedrijf van rechtswege een vergunning moest krijgen. De zaak belandde bij de bestuursrechter, die Vermilion deze week in hoger beroep gelijk gaf.

Klein explosiefje

Voor het onderzoek worden geluidsgolven opgewekt door bijvoorbeeld speciale trillingsvrachtwagens of springstof in de grond. ,,Dan stop je in de grond een klein explosiefje’’, zegt woordvoerder Vermilion-woordvoerder Hidde Baars. Voor nietsvermoedende omwonenden kan dat schrikken zijn, dus worden die volgens hem straks goed voorgelicht. ,,Het is niet zo dat glazen kapotgaan, maar je hoort het wel.’’

Aanvankelijk wilde Vermilion het onderzoek doen vanaf oktober 2019. Wanneer het nu plaatsvindt, is onduidelijk. Op z’n vroegst pas volgend jaar, verwacht het bedrijf. Daarna duurt het zeker een jaar voordat alle onderzoeksresultaten zijn geanalyseerd. Pas dan weet Vermilion of het gas of aardwarmte uit de bodem gaat halen.

Wat betreft de eigenaren van de grond waarvandaan het onderzoek wordt uitgevoerd, zegt Baars dat met bijna iedereen een afspraak is gemaakt. ,,Ik geloof met zeker meer dan 90 procent.’’ Als het niet met alle eigenaren lukt, is dat geen ramp, zegt hij. ,,Het kan zonder, maar hoe dekkender het is, hoe beter het beeld is dat we krijgen.’’

Bezwaar was te laat

De Fryske Marren staat niet bepaald te springen om gaswinning. In april 2015 besloot de gemeenteraad dat geen medewerking moet worden verleend aan proefboringen, gaswinning en de daarbij behorende werkzaamheden. Ook tegen de ministeriële verlenging in 2017 van een opsporingsvergunning voor Hemelum tot 2023, die nodig is voor seismisch onderzoek, tekende het college bezwaar aan. Het bezwaar was echter te laat, oordeelde de Raad van State later.

Binnen twee weken moet de gemeente de vergunning publiceren. Daarna kan tegen de vergunning nog bezwaar worden gemaakt.

Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct