Melkveehouder Tjits Agricola vindt het onverteerbaar dat zijn nicht van de gemeente Fryske Marren aan de overzijde van zijn woning in Scharsterbrug een gloednieuwe bedrijfswoning mag bouwen.

Niet alleen raakt hij daarmee zijn duur bevochten uitzicht kwijt, maar hij vreest ook dat zijn veehouderij in de knel komt, zo bleek dinsdag tijdens een rechtszaak in Den Haag. Want zijn nicht Ypie Oosterman-Agricola mag niet alleen een bedrijfswoning ten noorden van de familieboerderij aan de Scharren bouwen, maar ook het aantal woonzorgappartementen van elf naar dertien uitbreiden. De twee nieuwe zorgwoningen komen in de huidige boerderijwoning van woonzorgbedrijf Westersypen.

Omke Agricola denkt dat een toename van het aantal overburen in de toekomst zijn uitbreidingsmogelijkheden gaat beperken. Volgens de gemeentewoordvoerder is dat uitgezocht en levert de uitbreiding van Westersypen geen extra beperkingen voor de veehouderij op. Wel erkende ze dat veehoudersfamilie Agricola een groot deel van haar uitzicht zal kwijt raken door de locatie van de geplande bedrijfswoning van nicht Ypie.

Mooie uitzicht

En dat steekt Tjits Agricola behoorlijk. ’Drie jaar lang hebben we bij de gemeente gestreden om onze nieuwe bedrijfswoning op de plek te bouwen waar hij nu staat. Dat wilden we om het mooie uitzicht. De gemeente wilde dat we onze woning voor de stallen bouwden. Maar dan keken we zo in in de borden van mijn ouders die nog in de oude boerderij woonden. Dat wilden we niet. Maar als de Raad van State het plan niet omverwerpt, kijken we straks recht in de woning van mijn nicht.’

Hij en zijn vrouw hebben de gemeente gevraagd de woning van Ypie verder richting het noordwesten te schuiven, zodat er een doorzicht overbleef. Ook Ypie had daar niet zo’n probleem mee, maar de gemeente wil dat pertinent niet.

Compact

Die wil dat er compact wordt gebouwd, zo dicht mogelijk bij de oude boerderij. Bovendien vreest de gemeente dat nieuwe bedrijfswoning ooit zal worden gesplitst en dat er dan alsnog een nieuwe woning naast de boerderij komt. Een ander alternatief is bouwen achter de boerderij. Maar dat willen Ypie en haar man niet, omdat daar de tuinen van de zorgappartementen liggen.

De raadsman van Tjits wees er tijdens de zitting nog op dat het bouwplan in strijd is met het provinciale beleid, dat een deugdelijke cultuurhistorische onderbouwing vraagt van nieuwbouw pal naast zo’n karakteristieke Friese boerderij. De Raad van State gaat bekijken of de bouw van de bedrijfswoning van nicht pal tegenover de bedrijfswoning van omke wel door de beugel kan. Uitspraak binnen twee weken.

Je kunt deze onderwerpen volgen
De Fryske Marren
Plus artikel gelezen
Je las zojuist een artikel.
Onbeperkt PREMIUM-artikelen lezen?

Lees nu PREMIUM vanaf € 1,15 per week. Je krijgt dan onbeperkt toegang tot al onze artikelen, video’s, columns en meer.

Probeer PREMIUM direct